Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už jenom 132 let. Pak budou podmínky žen a mužů na trhu práce rovné, ukazuje analýza

Pandemie koronaviru zpomalila narovnávání podmínek žen a mužů na českém trhu práce.
iStock
 ČTK

Pandemie koronaviru zpomalila narovnávání podmínek žen a mužů na českém trhu práce. Mnoho žen také za pandemie z trhu práce odešlo a ne všechny se vrátily zpět. Vyplývá to z analýzy, kterou představila společnost Manpower. Podle zprávy Světového ekonomického fóra je Česko na 76. místě na světě v hodnocení rovnosti mezi ženami a muži.

Reklama

Pandemie přispěla ke zpomalení tempa zvyšování rovnosti a meziročně došlo pouze k nepatrnému posunu skóre ze 67,9 procenta na 68,1 procenta. To znamená, že touto rychlostí by k úplnému vyrovnání příležitostí došlo až za dalších 132 let,” řekla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Umělá inteligence může vystřídat lidskou činnost v případě rutinních úkolů.

Umělá inteligence může nahradit polovinu pracovních míst. Ale změny si ani nevšimneme

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Přestože podle personalistů některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Přečíst článek

Mnoho žen podle ní za pandemie odešlo z trhu práce a ne všechny se vracejí. Mají pocit, že nejsou dostatečně ohodnocené a že pro ně firmy nedělají dost, uvedla Rezlerová na základě průzkumu mezi 4000 ženami. Průzkum ukázal, že 80 procent žen hledá zaměstnavatele, který jim umožní vyvážit pracovní a soukromý život. Ženy také chtějí od zaměstnavatelů větší flexibilitu pracovní doby, zajištění rovnosti na pracovišti a spravedlivou odměnu.

Počet žen v manažerských pozicích ale roste

Dvě pětiny žen uvádějí, že zaměstnavatelé nedoceňují jejich potenciál, pouze pětina žen dostala nabídku na kariérní posun. Rezlerová upozornila, že tento problém se prohlubuje při práci z domova, kdy mají ženy menší šanci než muži na kariérní posun. „Ženy se tak dostávají do paradoxní situace, kdy chtějí více flexibility v zaměstnání, což je ale při současném přístupu manažerů handicapuje v kariérním rozvoji,” řekla Rezlerová.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Kdo shrábl covidové miliardy? Automobilky, e-shopy i kasina

Stát vyplatil v programu Antivir téměř 50 miliard korun. Příjemci jsou celkem překvapiví, vedle automobilových gigantů třeba prodejci elektroniky, oděvů či moravská kasina.

Přečíst článek

Analýza společnosti Manpower také ukázala, že roste počet žen v manažerských pozicích. „Ale jejich kariéra a možnosti jsou ovlivněny tím, jaká jsou na ně kladena společenská očekávání, jak se k jejich práci staví legislativa nebo jaké jsou možnosti péče o děti,” řekla Rezlerová.

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Mzdy v Česku se loni rekordně propadly, pětkrát více než v dosud nejhorším roce 2013. Obrat letos nečekejte

Reálné mzdy v Česku se loni propadly o 7,5 procenta, vyplývá z údajů ČSÚ. Jedná se o pětkrát hlubší propad než ten z dosud v daném ohledu nejhoršího roku. Až do loňska se totiž životní úroveň lidí v ČR vyjádřená změnou průměrné reálné mzdy nejvíce propadala v roce 2013, a to o 1,5 procenta.

Přečíst článek

Na rostoucí počet žen v manažerských pozicích ukázala i analýza společnosti Dun & Bradstreet. Podle ní se počet manažerek v Česku za posledních pět let zvýšil o 9,1 procenta. Nepoměr mezi muži a ženami ve vedoucích pozicích ale zůstává vysoký, muži zastávají 87 procent těchto míst.

České manažerky mají podle Dun & Bradstreet největší zastoupení v sektoru služeb. V sociální oblasti tvoří 57,4 procenta vedoucích pracovníků, ve vzdělávání 53 procent a ve zdravotnictví 27 procent.

Reklama

Související

Ženy v roli CEO

Ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných pozicích. Covid situaci ještě přitížil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme