Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výroba aut klesla o polovinu, Jawa hlásí růst o sto procent

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
Dušan Kütner
duk

Tuzemské automobilky vyrobily letos v říjnu o více než 60 tisíc aut méně než ve stejném období loni. Z výrobních linek jich v letošním desátém měsíci sjelo 68 202, což značí meziroční propad o 47 procent a zhruba stejný pokles oproti předcovidovému říjnu v roce 2019. Co do počtu aut vyrobených od ledna do října není pokles proti stejnému období loňského roku tak výrazný, bylo jich 899 855, tedy o čtyři procenta méně, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu. Důvodem je nedostatek čipů. Sdružení proto apeluje na vládu, aby okamžitě začala situaci řešit.

Reklama

Výroba za deset letošních měsíců zaostává za loňskem, který byl dosud objemově nejhorším od roku 2014. „Pod tíhou přetrvávajících bezprecedentních omezení a výpadků ve výrobě proto automobilový průmysl apeluje na vládu, aby urychleně schválila systém dočasné podpory zaměstnanosti z programu Antivirus,“ uvedl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Propad domácí i evropské produkce vozidel působí podle sdružení násobné ztráty především na straně dodavatelských firem. „Ohroženy jsou tak zejména firmy malé a střední. Ačkoliv některé zprávy z posledních týdnů naznačují mírné zlepšení, situace zůstává nadále extrémně napjatá,“ dodal Petzl.

„Průtahy a nejistotu ohledně spuštění programu považujeme za těžko pochopitelné, přičemž současnou složitou situaci firem dále prohlubují,“ míní Petzl. Už před měsícem podle něj přislíbila vláda podnikům v odvětví svou pomoc s částečnou náhradou mezd a firmy s touto pomocí počítaly.

Tuzemské podniky jsou také znevýhodněny vůči své zahraniční konkurenci, která srovnatelných programů, jako například aktivní kurzarbeit v Německu či pokračující obdobný program Antivirus na Slovensku, využívat může,“ dodal Petzl.

 

Automobilový průmysl má přitom značný vliv na celou českou ekonomiku. Meziroční pokles českého průmyslu podle zatím posledních dostupných dat za září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. 

Huyndai odolává. Jako jediná

Jako jediné ze tří automobilek v Česku se daří co se týče desetiměsíční výroby odolávat Hyundai. Od ledna do konce října vyrobila 231 600 vozidel, tedy o 21,8 procenta více než v loňském roce. V samotném říjnu ale bylo v Nošovicích vyrobeno 24 300 automobilů, což znamená propad o téměř devět procent.

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kurzarbeit pro automobilky je chybou

Kurzarbeit pro automobilky je chybou, malý živnostník také na pomoc nedosáhne. Nedostatek čipů je zhmotněním byznysového rizika, ne zásahem vyšší moci jako pandemie.

Přečíst článek

Škoda Auto, která v průběhu října musela výrazně omezit produkci v tuzemských závodech, vyrobila v dosavadním průběhu roku 547 174 vozidel, tedy o jedenáct procent méně. V říjnu se její výroba propadla dokonce o 59,2 procent na 32 865 automobilů.

Také na produkci kolínské Toyoty se výrazně podepsala čipová krize. V říjnu vyrobila 11 037 automobilů, což je meziročně propad o 49 procent. Od začátku roku vypustila Toyota na trh meziročně o 8,5 procenta vozů méně, bylo jich 121 081.

Roste podíl elektroaut, daří se Jawě

Podíl elektrických vozidel na tuzemské produkci nadále roste. V dosavadním průběhu roku bylo vyrobeno 100 856 elektrických vozidel, což představuje podíl na celkové výrobě 11,2 procenta, v samotném říjnu pak 14,7 procenta. Bateriových elektromobilů bylo od začátku roku vyrobeno 58 163 kusů, plug-in hybridů 42 693.

Elektromobil, ilustační foto

Novodobá studená válka. Automobilky se předhánějí v investicích do aut na baterky

Dekarbonizace. Výzva poslední minimálně dekády je s postupujícími roky stále naléhavější. Světové automobilky se, ač možná nerady, loučí se spalovacími motory. Závod s auty na baterie už ale odstartoval. Výrobci do nich investují násobky toho, co před třemi lety. Do konce desetiletí to podle agentury Reuters bude půl bilionu dolarů. Elektroauta zaplaví trh, bude je chtít někdo koupit?

Přečíst článek

Také produkce autobusů v Česku od ledna do října ve srovnání s minulým rokem poklesla. Vyrobeno bylo 3747 autobusů, tedy o 7,2 procenta méně. Tradičně největším výrobcem je vysokomýtské Iveco se 3410 autobusy, následují SOR Libchavy s 318 autobusy, z nichž zhruba šestina byla plně elektrická.

Společnosti Jawa Moto se v letošním roce nadále daří. Celkově do konce října vyrobila 862 strojů, což je 446 kusů více než v minulém roce. Znamená to nárůst o více než 107 procent.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hybrid

Prodej hybridů vzrostl za osm měsíců o necelou polovinu. Největší zájem je o Toyotu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme