Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vybíráme povinné ručení

Jak vybrat povinné ručení?
ČTK
Newstream & Partner

Pořizujete si nové vozidlo nebo tomu stávajícímu bude končit pojištění? Přemýšlíte, zda prodloužit stávající smlouvu, nebo si sjednat novou? Poradíme vám, jak vybrat to nejlepší a nejvýhodnější povinné ručení.

Reklama

Bez povinného ručení nesmíte na silnici

Každý majitel vozidla je povinen mu sjednat povinné ručení, které se také označuje jako zákonné pojištění vozidla nebo pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Jeho sjednání ukládá zákon a má to své důvody. Když totiž provozem vozidla způsobíte nehodu a někomu dalšímu vznikne škoda, musí mít jistotu, že mu ji někdo uhradí.

Generali Česká pojišťovna

Češi loni chtěli podvodem z pojišťoven vylákat přes miliardu. Nejvíce v Praze

Objem odhalených pojistných podvodů v roce 2022 přesáhl miliardu korun, proti předchozímu roku narostl. V některých pojišťovnách se dostal na dosud nejvyšší hodnotu. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejvíce se podle nich podvádí v majetkovém a v odpovědnostním pojištění vozidel. Nejvíce podvodů bylo tradičně v Praze.

Přečíst článek

A právě k tomu slouží povinné ručení, které se vztahuje na škodu na zdraví nebo životě, majetkovou škodu, trvalé zdravotní následky a ušlý zisk. Z povinného ručení se uhradí i náklady na odstranění dopravní nehody.

Víte, že u každého pojištění si musíte dát pozor i na výluky z pojištění? Jen platit pojistné totiž nestačí, měli byste se také vyvarovat situací, kdy pojišťovna nebude plnit. V případě povinného ručení mezi výluky patří kromě jiného i řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, jízda bez řidičského oprávnění nebo třeba škody, které vzniknou střetem dvou vozidel stejného majitele. V zimě může mezi výluky patřit i jízda na letních pneumatikách apod.

Na čem záleží, když vybíráte povinné ručení?

Někdo by možná bez váhání odpověděl, že na ceně. Měl by částečně pravdu, jenže podle ceny se řídit nedá. Mnohem důležitější jsou u povinného ručení pojistné limity, tedy částka, na kterou se pojistíte. Pojistný limit totiž udává maximální možnou částku, kterou pojišťovna v případě pojistné události vyplatí.

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Pořizujete soláry? Můžete je pojistit i pro případ, že nebude svítit slunce

Solární panely na střeše rodinného domku už jsou dnes mnohem běžnější než před pár lety. S tím, jak se každý snaží optimalizovat výdaje za vysoké ceny energií, objevuje se fotovoltaika i na českých domcích a činžácích stále častěji. Ne každý ale myslí na to, že si tím o několik set tisíc zhodnotil svůj dům, a proto na to musí myslet i v pojistné smlouvě. Solárů se navíc týkají i nová rizika, která vás třeba ani nenapadnou.

Přečíst článek

Minimální výše pojistných limitů pro povinné ručení je stanovena na 35 milionů korun, to ale při dnešních cenách nemusí vůbec stačit. Kdo chce mít jistotu a být dobře chráněn, ten by měl zvážit vyšší pojistné limity. V dnešní době se můžete pojistit i na 50, 70 nebo 100 milionů korun, nově dokonce i na 250 milionů korun.

ČTK

Limity se uvádí jako dvě hodnoty, například 50/50, první částka udává limit pro případ škody na zdraví, ta druhá pro škodu na majetku nebo ušlý zisk.

Sice platí, že čím jsou vyšší, tím je dražší i pojistné, jenže vyplatí se ušetřit těch pár korun, když v případě škody zaplatíte mnohonásobně víc? Když totiž bude vzniklá škoda větší, než je sjednaný limit, pojišťovna po vás rozdíl může vymáhat.

Automobilová nehoda (ilustrační foto)

Jak se počítá autopojištění?

Konečně si splníte sen o vlastním automobilu? Už se nemůžete dočkat, až si ho vyzvednete a poprvé s ním vyjedete na silnici? Než se tak skutečně stane, sjednejte si pro vozidlo autopojištění, které vás ochrání před škodami, které můžete způsobit někomu jinému, ale třeba i před těmi, které vzniknou vám.

Přečíst článek

Co ještě ovlivňuje cenu pojistného?

Faktorů, které ovlivňují výši pojistného u povinného ručení je víc, kromě výše pojistných limitů to je také:

  • Věk řidiče a jeho bydliště
  • Roční nájezd kilometrů
  • Řidičská zkušenost neboli bonus za bezeškodní průběh
  • Technické parametry vozidla jako je značka a model auta, jeho hmotnost, počet míst k sezení, obsah a výkon motoru, používané palivo atd.
  • Datum první registrace vozidla

Víte, že povinné ručení patří mezi pojištění, která si můžete sjednat online?

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dopady řádění tornáda na Moravě

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Nadále ubývá smluv životního pojištění

Přečíst článek
ilustrační foto

Změny v povinném ručení. Co vše se od dubna změnilo pro motoristy i všechna vozítka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme