Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obřady s psychedeliky zažívají boom. Vyhledávají je i obchodníci z Wall Street

Obřady s psychedeliky zažívají boom. Vyhledávají je i obchodníci z Wall Street
iStock
Petra Jansová

Místo koupelí a masáží nastupuje nový trend: šamanský ceremoniál s meditací a konzumací psychdelického nápoje ayahuasca. O wellness pobyty, které i to nabízí, je stále větší zájem. (Následující text není propagace nelegálních látek, ale jde o popsání rostoucího trendu - pozn. red.)

Reklama

Specifické wellness pobyty přitahují různé cílové skupiny. Vyhledávají je pacienti s nemocí odolnou vůči tradiční léčbě, až po manažery ze Silicon Valley nebo obchodníky z Wall Street.

Zástupci první zmiňované skupiny v psychedelických preparátech a šamanských obřadech hledají uzdravení psychiky, ti druzí zvýšení kreativity a produktivity, píše specializovaný cestovatelský server Travel Day.

Řadový dům ve Španělsku.

Kvůli covidu Češi kupují nemovitosti v zahraničí. Nejčastěji za sedm milionů

Covid a nárůst cen tuzemských nemovitostí vyhnal Čechy na nákup domů a bytů do zahraničí. Kde si je nejčastěji pořizují a za kolik?

Přečíst článek

„Sledování tohoto trendu a jeho dopadu na globální obchod s wellness pobyty bude nesporně velmi zajímavý. Možná se v budoucnu dočkáme i toho, že psychedelika se stanou součástí teambuldingů stejně jako je tomu dnes třeba u jógy,“ konstatoval projektový manažer švédské společnosti Raison d’Etre Michael Simonato.

Poptávka roste i díky covidu

A jak upozorňuje server agentury Bloomberg, má tento segment našlápnuto i směrem k vysokým ziskům. Zatímco loni vygeneroval tržby ve výši 3,8 miliardy dolarů, do roku 2027 to bude podle odhadů téměř trojnásobek (10,7 miliardy dolarů).

Zájem ale roste o wellness pobyty všeobecně, a to i vlivem pandemie. „Druh pobytů, jejichž hlavním cílem je zůstat duševně a fyzicky zdravý, jde po pandemii na dračku,“ konstatoval Joe McDonnell, vedoucí analytik britské společnosti WGSM. Studie společnosti Research and Markets zvěřejněná loni ocenila toto odvětví na 735,8 miliardy dolarů s tím, že do roku 2027 bude mít hodnotu až 1,2 bilionu dolarů.

Art villas Costa Rica, Formafatal, architektura

Stylová dovolená. Resort uprostřed kostarické džungle navrhli Češi

Nad pláží Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, se v prudkém svahu džungle ukrývá resort Art Villas. Komplex tří betonových vil a několika stromových domů navrhli čeští architekti pro českého investora.

Přečíst článek

Chtěný, ale nelegální underground

Pobyty, které slibují psychedelický prožitek tak zatím tvoří jen zanedbatelný podíl na celkových tržbách wellness cestovního ruchu. „Primárně je důležité si uvědomit, že užívání psychedelik je až na několik výjimek ve většině zemí nelegální, jde tedy zatím o underground,“ upozorňuje Eva Césarová z nadačního fondu Psyres, který se zaměřuje na výzkum a studia psychedelických látek.

Výjimečné postavení má v tomto ohledu Nizozemsko, kde je užívání těchto látek legální. A tak na tamním trhu lze pozorovat zvýšenou poptávku po těchto pobytech. „Ne každý, kdo chce tento netradiční zážitek podstoupit, má chuť cestovat až na Jamajku,“ podotýká zakladatel společnosti Synthesis Paul Austin pro server Vice. 

Synthesis, která spolupracuje mimo jiné s britskou psychedelickou společností, má po celém Nizozemsku síť ubytovacích zařízení, v nichž pořádá luxusní wellness pobyty, které zájemcům slibují prožitky z rozšířeného stavu vědomí. Vyhledávají je zejména klienti z vyšší střední třídy. Podle šéfa firmy Paula Austina totiž jeho společnost nabízí vyšší komfort než rezorty v Jižní Americe a pro Evropany mají nespornou výhodu - jsou blíže. 

Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Vicepremiér Havlíček: Schválení plánu obnovy je úspěch

Resort průmyslu vytváří kvůli administraci plánu speciální oddělení. Záloha zhruba dvacet miliard přijde už na podzim.

Přečíst článek

Vzdálenější Silo Wellness na Jamajce nabízí kromě obřadů za asistence šamanů i meditace nebo jógu. Cena pobytu začíná na necelých čtyřech tisících dolarech za osobu. 

Rezort Soltara Heaking Center, který se nachází v kostarickém deštném pralese a specializuje se na zmiňovaný obřad ayahuasca, zase nabízí pobytové balíčky, od pětidenního pobytu se třemi obřady až po 12denní se sedmi obřady. Ceny začínají na necelých třech tisících dolarech.

„Dosud jsme se orientovali především na propagaci užívání psychedelik v lékařství. Řada odborných studií totiž prokázala jejich úspěšnost na léčbu deprese. Před několika dny jsme se ale na kongresu pořádaném Národním ústavem duševního zdraví shodli na tom, že se budeme snažit upozornit i na to, že mohou pomoci i jako samotná prevence,“ uzavírá Césarová.

Ferrari

Benzin navždy. Itálie v Bruselu lobbuje za výjimku pro ferrari a lamborgini

Itálie žádá Brusel, aby ferrari a lamborgini mohly mít spalovací motor i po roce 2035. Auta pro bohaté by tak na rozdíl od těch pro chudší tolik nezdražovala.

Přečíst článek

Bouře na letošních Letních shakespearovských slavnostech

Shakespeare přilákal 90 tisíc diváků

I přes covidová opatření a rozmary počasí se Letním shakespearovským slavnostem podporovaným skupinou PPF podařilo dosáhnout návštěvnosti srovnatelné s předpandemickou érou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mešita šejka Zayeda

Bílé pláže i monumentální mešita. Zapomeňte na Dubaj, letos se létá do Abú Dhabí

Přečíst článek
Ilustrační foto

Lyžování v Alpách letos už jen pro bohaté? Chudší lyžaři se vrátí do Krkonoš

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme