Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Insolvenční správce Liberty zahájil analýzu huti, jedná s firmou i věřiteli

Insolvenční správce Liberty zahájil analýzu huti, jedná s firmou i věřiteli
Profimedia
 ČTK

Insolvenční správce huti Liberty Ostrava, společnost TP Insolvence zahájil v minulých dnech úvodní kroky insolvenčního řízení. Zahrnují například průběžnou analýzu dokumentace a informací ke zjištění skutečného ekonomického stavu zadlužené firmy včetně možností dalšího provozu. V kontaktu je zároveň se zástupci huti i prozatímního věřitelského výboru. Uvedl to ohlášený společník TP Insolvence Šimon Peták. Liberty Ostrava je od minulého týdne v úpadku.

Reklama

Pražskou společnost TP Insolvence v minulém týdnu určil insolvenčním správcem Krajský soud v Ostravě. „Aktuálně probíhají standardní úvodní kroky insolvenčního řízení,” řekl k zahájení řízení Peták.

Upozornil, že v současné fází řízení, kdy nebylo ještě rozhodnuto, zda bude úpadek řešen reorganizací nebo konkurzem, řídí ostravské hutě nadále dosavadní vedení podniku. „Role insolvenčního správce v této fázi řízení je omezená a vyjma přezkumu pohledávek spočívá především v dohledu nad dlužníkem, zjišťování majetkové podstaty a s tím související analýze možností dalšího provozu závodu,“ popsal insolvenční správce.

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Gupta dovedl ostravskou huť ke krachu. Liberty Ostrava dluží pět miliard

Krajský soud v Ostravě v pátek poslal do úpadku hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe podala minulý týden insolvenční návrh. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Přečíst článek

Reklama

Vláda hledá pro Liberty kupce

Soud nařídil přezkumné jednání a první schůzi věřitelů na konec listopadu. „Rozhodnutí ohledně dalšího směřování závodu však bude muset padnout dříve, aby bylo možno zajistit prostředky pro krytí mzdových a dalších nákladů souvisejících se závodem,“ zdůraznil Peták.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. Huť nemá peníze na mzdy, a zaměstnancům tak jejich náhradu bude minimálně po dobu tří měsíců vyplácet stát prostřednictvím úřadu práce. Vláda chce najít pro Liberty Ostrava investora. Případný zájemce o odkoupení huti Liberty Ostrava by podle odborníků měl ideálně zároveň získat i firmu Tameh Czech, firmy jsou provázané ekonomicky i technologicky.

Do úpadku poslal hutní podnik soud v minulém týdnu, učinil tak na základě návrhu, který na sebe podala samotná společnost.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Od roku 2019 slezská huť patří Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Huť Liberty Ostrava

Plán záchrany ostravské huti se zhroutil. Liberty hledá kupce

Hutní podnik Liberty Ostrava ustupuje od preventivní restrukturalizace a žádá soud o reorganizaci podle insolvenčního zákona. Zahájí kroky směřující k prodeji ostravských provozů.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme