Velikonoční beránek za posledních pět let zdražil o 82 procent
Ingredience potřebné pro upečení běžného velikonočního beránka za posledních pět let výrazně zdražily. I tak je situace lepší než před deseti lety.
Za průměrnou čistou mzdu tak lidé v Česku letos pořídí 447 beránků, zatímco roku 2020 to bylo 577 beránků (viz tabulka níže; ingredience na těsto beránka bez kypřícího prášku, recept zde). Letos ingredience do beránka vyjdou na 81,60 Kč, roku 2020 to bylo 44,90 Kč a před deseti lety pak 48,40 Kč.
Letošní „skóre“ by přitom bylo ještě horší, pokud by nedošlo k takzvanému zrušení superhrubé mzdy. To od roku 2021 nechává zaměstnancům v kapse více peněz, takže jejich čistá mzda narostla, i pokud hrubá zůstala nominálně stejná. Zrušení superhrubé mzdy totiž znamená snížení daně ze mzdy zaměstnanců zhruba z 20 na 15 procent.
Počasí posledních dní přeje cestovatelům, turistům a dobrodruhům. Teploty už se dostaly až k letním hodnotám, když dokonce překročily 28 stupňů, a tak mohou všichni zmínění začít vesele využívat útulny, které se nacházejí v českých lesích. V loňském roce k těm stávajícím navíc přibylo hned 31 nových.
OBRAZEM: Zažijte Velikonoce jinak. V lese. V Česku přibývá útulen
Enjoy
Zrušení superhrubé mzdy ovšem letos připraví veřejné rozpočty až o přibližně 150 miliard korun, takže prakticky je hlavním strůjcem pokračujícího citelně schodkového hospodaření tuzemských veřejných financí. To, že si Češi za průměrnou čistou mzdu pořídí „jen“ o 130 beránků méně než před pěti lety – a ne ještě o více –, je tedy vykoupeno poměrně vysokým deficitem českých veřejných financí a dalším znatelným nárůstem zadlužení země. Tak trochu je část těch letošních beránků, jež lze za průměrnou mzdu pořídit, na dluh.
Češi letos za Velikonoce, konkrétně za pohoštění a koledu, utratí v průměru zhruba 3200 korun, což je o přibližně 180 korun více než loni. Vyplývá to z aktualizovaných výsledků průzkumu online supermarketu Košík.cz.
Lukáš Kovanda: Čechy čekají nejdražší Velikonoce v historii
Názory
Samozřejmě, počet beránků pořiditelných za průměrnou mzdu je spíše teoretický výpočet. Nejsou zahrnuty například rostoucí ceny energií potřebných pro jeho upečení nebo náklady obětované příležitosti při domácí přípravě, jež kvůli obecnému růstu výdělků v české ekonomice také narůstají.
Nicméně i tak platí, že v porovnání se situací před deseti lety si letos mohou Češi průměrně pořídit za čistou mzdu o 38 beránku více než za čistou mzdu tehdy. A to přesto, že cena ingrediencí do beránka je letos o 68,5 procenta vyšší než roku 2015.
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofa Tomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.