Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejsi očkovaný? Máš padáka! Firmy začínají propouštět své neočkované zaměstnance

T-Mobile, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Americká divize společnosti T-Mobile se připravuje propustit všechny své zaměstnance, kteří nejsou očkování proti covidu. Pokud si zaměstnanci nezajistí plné očkování do 2. dubna letošního roku, čeká je vyhazov. Zprávu přinesla agentura Bloomberg, která měla možnost nahlédnout do dokumentů z vnitřní komunikace firmy.

Reklama

Opatření se týká všech zaměstnanců amerického T-Mobilu, kteří pravidelně nebo příležitostně dochází do kanceláří společnosti. Výjimky firma připouští ze zdravotních nebo náboženských důvodů. Americký T-Mobile je první větší společností, která se k takovému kroku uchyluje. Zaměstnává zhruba 75 tisíc lidí.

Jinde tlačí méně

Některé jiné společnosti se snaží na zaměstnance také tlačit, aby se nechali očkovat, avšak nezacházejí do krajnosti. Například American Express vykazuje neočkované zaměstnance k práci mimo kancelář, tedy k práci na distanční bázi, například formou „home office“. 

Nelze tak s určitostí tvrdit, že americký T-Mobile nastoluje nový trend. Každopádně je zřejmé, že korporátní Amerika bude vůči neočkovaným stále nesmlouvavější. Stále nekompromisněji budou proti neočkovaným zjevně postupovat také evropské firmy.

Korporátní svět tak tlačí na vakcinaci, neboť vnímá, že s celosvětově zrychlující inflací a rostoucím zadlužením se omezují možnosti vládní pomoci ekonomikám za veřejné peníze při případných dalších lockdownech. Korporace tak logicky vakcinaci vnímají jako nejlepší možnost, jak si dobudoucna uchránit ziskovost svoji i svých akcionářů.

Podobná logika platí jak v Americe, tak v Evropě. Ostatně největším akcionářem amerického T-Mobilu je německý Deutsche Telekom, jenž vlastní takřka 47 procent akcií. Hlavním, takřka třetinovým akcionářem Deutsche Telekom je pak Německo, respektive německá vláda. Německo přímo ovládá takřka čtrnáct procent akcií Deutsche Telekom. Dalších sedmnáct procent kontroluje KfW, tedy německá státní investiční a rozvojová banka.

číšník, ilustrační foto

Hospodští i taxikáři mají těžký leden, třetině hrozí krach

Lidi nechodí, nejezdí. Číšníci dříve pivo roznášeli, dnes jej rozvážejí. Taxikáři v lepším případě místo pasažérů vozí boxy s jídlem. Ekonomikou se táhne strach z inflace.

Přečíst článek

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Kdo shrábl covidové miliardy? Automobilky, e-shopy i kasina

Stát vyplatil v programu Antivir téměř 50 miliard korun. Příjemci jsou celkem překvapiví, vedle automobilových gigantů třeba prodejci elektroniky, oděvů či moravská kasina.

Přečíst článek

Citi

Neočkovaní mají smůlu. Americká Citi je vyhodí z práce

Žádná injekce, žádná práce. To je heslo, které razí americký finanční gigant.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme