Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Českým bankám za první pololetí skokově rostly zisky

Raiffeisenbank, pobočka
ČTK
 ČTK

Česká spořitelna, Raiffeisenbank i UniCredit Bank vykázaly za letošní první pololetí dvouciferný nárůst zisku. Raiffeisenbank stoupl čistý zisk meziročně o 26 procent, UniCredit o 33 procent a České spořitelně dokonce o 43,4 procenta.

Reklama

Za růstem zisku je nižší tvorba rezerv a lepší provozní výkonnost, uvedla dnes Česká spořitelna v tiskové zprávě. Provozní zisk jim vzrostl o 1,4 procenta na 10,3 miliardy korun. U Raiffeisenbank provozní výnosy klesly o 6,8 procenta na 5,04 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v letošním prvním pololetí čistý zisk 3,24 miliardy korun, tedy 127 milionů eur, což je meziroční nárůst o 33 procent.

Finanční výsledky bank za druhé čtvrtletí odrážejí pozitivní sentiment domácností i firem v souvislostí se zlepšující se pandemickou situací, podotkl upředseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon. 

Ohýbání kovu, ilustrační foto

Česká ekonomika meziročně vzrostla o 7,8 procenta. Zklamání, říkají analytici

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 0,6 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Objem poskytnutých úvěrů vzrostl v pololetí meziročně o více než pět procent na 812,5 miliardy korun. U domácností rostly především hypotéky, objem úvěrů podnikatelským subjektům stagnoval na 266,4 miliardy korun. Závazky ke klientům stouply meziročně o 6,8 procenta na 1,2237 bilionu korun. Vyšší byly vklady firem i domácností, naopak vklady klientů veřejného sektoru téměř o třetinu klesly.

Již dříve tento týden zveřejnila výsledky i Moneta Money Bank, které stoupl čistý zisk meziročně o 18,3 procenta na 5,38 miliardy korun.

Škoda Auto, ilustrační foto

Výjimečné první pololetí. Škoda Auto utržila přes 10 miliard eur

Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto vzrostly v prvním pololetí letošního roku tržby o 35,2 procenta téměř na 10,2 miliardy eur (asi 260 miliard korun). Celosvětové dodávky vozů zákazníkům v prvním pololetí vzrostly v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 20,8 procenta na 515 300 vozů, uvedla automobilka. Loni celkový výsledek firmy ovlivňovala pandemie koronaviru a několik týdnů uzavřené výrobní závody.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Lukáš Kovanda: ČNB v srpnu sazby nezvedne. Na podzim ji k tomu ale dotlačí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme