Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Boj s inflací nepolevuje, ČEZ překvapil a Michl rozhýbal kurz koruny

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB
ČTK
Kryštof Míšek

Světové akcie se dál postupně propadají a nepochybně se jedná se o největší změnu trendu za uplynulou dekádu. Poslední hradba proti opakovaným poklesům padla, Fed v reakci na propady nezahajuje QE, ale plánuje QT (quantitative tightening). To znamená v praxi pokračující setrvání volatility na vyšších úrovních, než jsme byli v posledních letech zvyklí. Podobný vývoj na trzích by snad zkušený trader našel naposledy v roce 2008-2009.

Reklama

Inflace v USA v postcovidovém období rychle vystoupala až na 8,5 procenta. Čísla za duben nyní ukázala na určité zpomalení na úrovni 8,3 procenta. Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií, zpomalila nepatrně více a dosáhla "jen" 6,2 procenta oproti březnovým 6,5 procenta.

V Česku letos klesne životní úroveň nejvíce od vzniku samostatného státu v roce 1993.

Lukáš Kovanda: V Česku probíhá historicky rekordní pád životní úrovně

Rapidní inflace při poměrně slabém růstu mezd letos způsobí suverénně největší pokles životní úrovně od roku 1993.

Přečíst článek

Podle podrobných údajů ceny energií meziměsíčně poklesly o 2,7 procenta v důsledku nižších nákladů na benzin, což se však vzhledem k tomu, že ten je opět na historických maximech, v příštím měsíci plně obrátí. Lze očekávat, že růst cen ještě nemusí dosáhnout svých maxim a možný silnější zásah Fedu (růst úrokových sazeb o více než 50 bazických bodů) je stále ve hře.

Ekonomové s tím stále kalkulují pro zasedání Fedu v červnu a červenci s cílem snížit inflační tlaky do konce roku 2023. Akcie na tato data reagovaly propadem, když očekávaly větší zklidnění cen. Nadále tento indikátor bude extrémně sledovaný a může výrazně oběma směry působit na globální akciové trhy.

Evropa se probudila

V ECB se postupně mění pohled na inflační hrozbu. Banka se zdá historicky nejblíže zvýšení sazeb od roku 2011, kdy se naposledy odvážila upravovat monetární politiku směrem nahoru. Šéf německé Bundesbank Joachim Nagel na začátku tohoto týdne uvedl, že ECB by měla zvýšit úrokové sazby v červenci, aby zabránila zakořenění vysoké inflace.

Podle dalšího člena ECB Madis Müllera by pak banka mohla své další kroky naznačit již v červnu. Do konce roku by pak sazba podle tohoto bankéře mohla dosáhnou nad nulu poprvé od roku 2014. To by mohla být konečně vzpruha pro společnou měnu, která na páru s dolarem koketuje s úrovněmi poblíž parity.

Dohoda v nedohlednu

Očekávána vojenská přehlídka v Moskvě nepřinesla zásadnější rozuzlení konfliktu na Ukrajině. Státy v rámci EU hledají stále společný kompromis kvůli zastavení dovozu ropy z Ruské federace. V tomto směru to nevypadá na brzkou dohodu, když proti vystupuje zejména Budapešť. Ta má dlouhodobé aktivní bilaterální dohody s Moskvou ohledně komodit, takže se nejedná o žádné překvapení.

Maďaři uvedli, že zákaz budou podporovat pouze v případě, že bude udělena výjimka pro ruské toky ropy z ropovodů. Pokud bychom se toho dočkali, významně by to oslabilo dopad zákazu vzhledem k tomu, že toky ropovodem Družba dosahují objemu někde kolem jednoho milionu barelů ropy denně, což je významná část ze zhruba 2,3 mil. barelů ropy denně, které EU v roce 2021 z Ruska dovezla. Přepokládám v tomto směru ještě určitý vývoj a další hledání kompromisu mezi státy EU vzhledem k tomu, že válka na východě stále pokračuje ve velké intenzitě. Evropští voliči tak budou na svoje představitele určitě dál tlačit, aby našli řešení.

Nový guvernér

Guvernérem ČNB byl jmenován ve středu bankéř Aleš Michl. Stávající člen bankovní rady ČNB poté naznačil možný obrat trendu ohledně úrokových sazeb. V předchozí části své profesní dráhy byl hlavním ekonomem banky Raiffeisenbank nebo poradcem bývalého předsedy vlády Andreje Babiše.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Dalibor Martínek: Aleš Michl je originál. Rozhodně to nebude pohroma pro ČNB. On ji miluje

Tento text je víc osobní, než bych si přál. Aleše Michla jsem poznal před víc než dvaceti lety, kdy při studiu Vysoké školy ekonomické psal do Hospodářských novin. Psal pěkně, přemýšlel originálně. Vím o tom své, jeho texty šly mýma rukama. Možná mu tato osobní vzpomínka jako budoucímu guvernérovi nebude příjemná. Nicméně i v nové pozici bude muset unést názory novinářů, bude to součástí jeho profese.

Přečíst článek

V roli guvernéra ČNB bude velmi důležité sledovat Michlova vyjádření směrem k veřejnosti, kdy by z pravidla měl udržovat politiku centrální banky srozumitelnou, předvídatelnou a v souladu s cílem banky naplnit mandát cenové stability. V minulosti se nechal slyšet, že současné inflační tlaky vidí jako nabídkové. Není tedy přesvědčen, že je nutné tolik tlumit domácí poptávku.

V reakci na trzích došlo k prudkému oslabení domácí měny proti euru, kdy koruna atakovala úrovně kolem 25,40. Měnový kanál již tedy bohužel vykazuje plně proinflační tlaky a nebude tak moci podporovat restriktivní politiku centrální banky. ČNB kvůli tomu zahájila v týdnu devizové intervence s cílem posílit domácí měnu, aby víc sloužila jako protinflační kanál vzhledem k předchozímu oslabení.

ČEZ zažil nebývalý kvartál

Hospodářská čísla za první kvartál zveřejnil ČEZ. Elektrárenský gigant má za sebou skutečně nebývale silné čtvrtletí podpořené zejména rekordními cenami elektřiny, kdy vytvořil čistý zisk na úrovni 26,7 miliardy korun (očekávaní byla kolem 16,2 miliardy). Provozní zisk EBITDA dosáhnul 43,7 miliardy korun a překonal výrazně odhady kolem miliard korun.

Výsledky hospodaření za první čtvrtletí odrážejí podle firmy rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích, vysokou provozní spolehlivost elektráren a růst cen komodit na velkoobchodních trzích. Hojně se dařilo „tradingu“, kdy firma doručila především díky vyšší volatilitě na trzích s energiemi výsledek pět miliard za první kvartál. Za letošní rok by čistý zisk mohl dosáhnout až 49 miliard korun. V příštím roce by společnost navíc mohla vyplatit rekordní dividendu ve výši až 73 korun. Akcie reagovaly na výsledky růstem k hodnotě 1030 korun. Očekávám další úpravu cílových cen u tohoto titulu vzhledem k udržení cen elektřiny na vysokých úrovních i pro další léta, což by mělo ještě více posílit hospodaření společnosti.

ČEZ, ilustrační foto

Zisky ČEZ překonaly odhady. Na akcionáře čeká rekordní dividenda

Skupina ČEZ v první čtvrtletí letošního roku vydělala 26, 7 miliard korun, v příštím roce čeká na akcionáře rekordní dividenda, píše společnost na svém webu.

Přečíst článek

Jerome Powell, šéf Fed

Týden tradera: Fed, sankce a vysoká inflace

Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zasedání amerického Fedu a lze říct, že se centrální bance trochu nepřekvapivě podařilo rozpoutat další turbulenci na trzích. Světové akcie, které předtím ztrácely, reagovaly na zvýšení sazeb o 50 bazických bodů (stalo se to poprvé za více než 20 let) prudkým růstem a pak zase poklesem. Způsobeno to mohlo být také tím, že předtím tři týdny byly silně ztrátové a očekávání tohoto okamžiku bylo vysoké, možná tak došlo na uzavírání shortových pozic.

Přečíst článek

Akciové trhy - ilustrační foto

Týden tradera: Trhy zmítá válka a sankce. A znovu zase covid

Zklidnění je minulostí a volatilita se pozvolna vrátila na finanční trhy. V minulých týdnech jsem varoval, že stratégové považují ústup z minim na indexech za možnou dočasnou stabilizační a nebyl jsem daleko od pravdy. Hrozba stagflace ekonomik a možnost, že přerušení dodavatelských řetězců způsobené uzávěry ekonomik v Číně a válkou na Ukrajině opět způsobí vážné zásahy do světových hospodářství se projevila opět výrazně. A jaké byly zásadní události minulého týdne? Co odhalil záznam z minulého jednání americké centrální banky, takzvané „Fed minutes“?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

FED zatím nemění úrové sazby

Týden tradera: Investoři sázejí na poklidný podzim, sazby ale zůstanou vyšší

Přečíst článek
Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme