Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turisté se vrátili do Česka. Utrácejí ale méně než před covidem

turisté v Praze
Pixabay
Stanislav Šulc

Útraty turistů v Česku během letošních prázdnin dosáhly hranice pěti miliard korun. Oproti loňsku jde o nárůst, ale předpandemické hladiny se tržby zatím nedotkly, ukazují data transakcí platebními kartami.

Reklama

Rozvolnění protipandemických opatření pro zahraniční turisty se odrazilo na tržbách hotelů a dalších služeb turistického ruchu. Potvrzují to data společnosti Global Payments provozující platby kartami. Podle nich zahraničních turistů sice není tolik, ale o to víc nakupují.

„V létě u nás svými platebními kartami utratili 4,8 miliard korun, což je půl miliardy neboli o 12 procent víc než vloni. A podobně štědře se chovali i domácí turisté, kteří v některých oblíbených lokalitách zvedli tržby i dvojnásobně,“ říká mluvčí Global Payments Ondřej Holoubek. Při srovnání s předpandemickou dobou jde ale stále o výrazný propad, v roce 2019 totiž za stejné období zahraniční turisté u nás utratili 6,1 miliardy korun, uvádí společnost, která zpracovává údaje ze třetiny platebních terminálů u nás.

Art villas Costa Rica, Formafatal, architektura

Stylová dovolená. Resort uprostřed kostarické džungle navrhli Češi

Nad pláží Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, se v prudkém svahu džungle ukrývá resort Art Villas. Komplex tří betonových vil a několika stromových domů navrhli čeští architekti pro českého investora.

Přečíst článek

Čína na úrovni Běloruska

Karetní data dovolují přesně určit, z jakých zemí do České republiky turisté přijeli a kolik zaplatili. Tabulku turistických rekordmanů letos vedou Slováci, kteří u nás během prázdnin utratili kartou 332 milionů korun. Druzí v pořadí jsou Němci 234 miliony korun a třetí Rakušané se 182 miliony.

O další místa v žebříčku utrácení se dělí Poláci se 145 miliony korun následovaní turisty ze Spojených států s 98 miliony korun. Jenom o milion méně zaplatili kartou občané Spojeného království. Ti jsou zároveň smutným rekordmanem v největším propadu – ještě loni u nás utratili 254 milionů, letos jenom 97. „Zcela zmizeli turisté z Číny, kteří u nás v létě zaplatili pouze sedm milionů korun, což je přibližně na úrovni Běloruska,“ srovnává Holoubek. 

Na opačném pólu jsou země s nejmenším objemem karetních transakcí. Pouhé dvě platby u nás učinil občan ropného emirátu Brunej, který jimi zaplatil částku 5993 korun. Obdobně turista ze Svazijska udělal dvě platby za 3071 korun. Čtyři platby proběhly kartou vydanou v africkém Gabunu, tentokrát ale za 84 860 korun. Rekordmanem mezi turisty v nejnižší transakci je Tanzanie s jednou platbou v hodnotě pouhých 59 korun.

Domácí na dovolené

V tuzemských hotelech pak utráceli také domácí cestovatelé. Podle analytika Global Payments Ondřeje Stříbrského se ukazuje, že Češi a Češky během zimního a jarního lockdownu našetřili hodně peněz a v létě neváhali si za ně dopřát lepší dovolenou.

„Covidová opatření po celé Evropě odradila řadu lidí od cest do zahraničí, proto strávili dovolenou v tuzemsku a díky svým útratám výrazně pozdvihli domácí turistický ruch,“ uvedl analytik.

Podívejte se na Český Krumlov chystající se na letní sezonu 2021

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Paříž

Lepší než před covidem. Paříž se těší z přívalu turistů, hotely výrazně zdražují

Přečíst článek
Jaroslav Svoboda

Zakladatel hotelové sítě: Chceme expandovat dál na východ. V Gruzii i Arménii mají Čechy rádi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme