Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s elektromobily míří k rekordu, každé osmé prodané auto bude letos na elektřinu

Elektromobil, ilustační foto
Pixabay
 ČTK

Prodej elektromobilů v letošním roce vystoupí na rekord a jejich podíl na celkovém počtu prodaných aut se zvýší na 13 procent. Ve své zprávě to předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Loni se prodej elektromobilů téměř zdvojnásobil a představoval skoro devět procent celkového trhu s automobily.

Reklama

Loni se celosvětově prodalo 6,6 milionu elektromobilů. V prvním čtvrtletí letošního roku pak jejich prodej vzrostl o 75 procent na dva miliony vozů.

IEA však upozornila, že elektromobily pořád nejsou globálním fenoménem. Prodej v rozvojových zemích a na mladých trzích je pomalý kvůli vyšším pořizovacím nákladům a nedostatečné dostupnosti nabíjecí infrastruktury.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Obrat v autoprůmyslu. Srpnová výroba překonala předcovidový rok 2019

Výroba osobních aut za letošních osm měsíců meziročně vzrostla o 3,4 procenta na 801 774 vozů. Ještě v pololetí byla výroba proti loňsku o 8,5 procenta nižší. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu. Za růstem stojí zlepšení situace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, ale také nízká srovnávací základna loňského roku. Loni od května produkci omezoval nedostatek čipů.

Přečíst článek

Agentura také upozornila, že v řadě odvětví byly zaznamenány povzbudivé známky pokroku v plnění cíle, podle kterého by energetický sektor měl do roku 2050 vykázat nulové čisté emise. Je však podle ní třeba vyvinout větší úsilí, aby se to skutečně podařilo.

Větší pozornost je podle agentury nutné věnovat mimo jiné rozvoji čistého a efektivního dálkového vytápění, postupnému ukončení výroby elektřiny z uhlí, odstranění spalování metanu, přechodu letectví a lodní dopravy na čistší paliva a čistší výrobě cementu, chemikálií a oceli.

Ferrari Purosangue

Tak to není za hubičku. Ferrari představilo nejdražší SUV světa. Jde na dračku

Italský výrobce supersportů na příští rok naplánoval revoluci. Ferrari Purosangue je jeho prvním počinem na poli rodinných vozítek a lze je označit za SUV. Firma však toto označení odmítá. Ostatně nejspíš by se tak vůz stal nejdražším sériově vyráběným SUV světa. Cena: 390 tisíc eur, tedy téměř 10 milionů korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Studenti z ETH Zurich a Lucerne University ve Švýcarsku postavili elektromobil, který umí zrychlit více než gepard a vůz formule 1. Z nuly na sto zrychlí pod vteřinu.

VIDEO: Nový světový rekord. Nejrychlejší elektromobil má lepší start než gepard i vůz formule 1

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme