Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pokračuje vyšetřování krádeže století v kryptoměnách. Stopy vedou do KLDR

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

V březnu došlo k vysání kryptoměn ze sítě Ronin. Celková škoda dosahuje v přepočtu 14 miliard korun. Viník? Pravděpodobně severokorejští hackeři, kteří dodávají tamnímu režimu peníze na jaderný program.

Reklama

Za krádeží 615 milionů dolarů (necelých 14 miliard korun) v kryptoměnách, která následovala po hackerském útoku na videohru Axie Infinity na konci března, je podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) skupina hackerů napojená na Severní Koreu, uvedla agentura AFP. Hra umožňuje vydělávat kryptoměny hraním nebo obchodováním se svými avatary. Tento hackerský útok je pravděpodobně jedním z největších, které kdy zasáhly svět kryptoměn, uvedl zpravodajský server BBC.

Hackeři 23. března zaútočili na blockchainovou síť Ronin, která umožňuje převádět kryptoměny do hry Axie Infinity i z ní. Američtí představitelé uvedli, že útok spojují se skupinou Lazarus, o níž se předpokládá, že je řízena hlavní severokorejskou rozvědkou. „Díky našemu vyšetřování se nám podařilo potvrdit, že za krádež jsou zodpovědní Lazarus Group a APT38, kybernetičtí aktéři spojení se Severní Koreou,“ uvedla FBI ve čtvrtečním prohlášení.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin by už brzy zase mohl stát přes milion, ukazuje technická analýza

Bitcoin posiluje, kopíruje pohyb asijských akciových trhů. Čína naznačila, že se chystá uvolnit měnovou politiku. Nejznámější kryptoměna je nad 41 tisíci dolary (přes 918 tisíc korun), roste druhý den za sebou. Někteří analytici z technických ukazatelů vyvozují, že bitcoin by mohl nakrátko vyskočit až k úrovni 51 tisíc dolarů (asi 1,14 milionu korun) za virtuální minci.

Přečíst článek

Skupina Lazarus se dostala do obecného povědomí v roce 2014, kdy byla obviněna z hackerského útoku na společnost Sony Pictures a z úniku důvěrných dat. Skupina požadovala, aby společnost Sony stáhla tehdy připravovaný film The Interview (Rozhovor), satirickou komedii o spiknutí s cílem zavraždit severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Financuje KLDR svůj jaderný program obchodem s kryptoměnami?

Panel OSN, který monitoruje sankce vůči Severní Koreji, obvinil Pchjongjang, že ukradené finanční prostředky využívá na podporu svého jaderného a balistického programu.

„Spojené státy si jsou vědomy, že KLDR ve snaze získat prostředky pro své programy zbraní hromadného ničení a balistických raket stále více spoléhá na nezákonné aktivity, a tedy i na kybernetickou kriminalitu. Snaží se přitom vyhnout přísným sankcím USA a OSN,“ citovala agentura Reuters mluvčího amerického ministerstva financí.

ilustrační foto

Mastercard a Nexo vydají společně první platební kartu krytou kryptoměnami

Švýcarská kryptoměnová společnost Nexo a americký vydavatel platebních karet Mastercard se spojily a vydávají společnou platební kartu. Jako první na světě bude kryta kryptoměnami. Společnost Nexo to uvedla na svém webu. Firmy reagují na rostoucí rozšířenost a oblibu digitálních aktiv, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Zpráva americké armády z roku 2020 uvádí, že severokorejský hackerský program vznikl přinejmenším v polovině 90. let a rozrostl se na jednotku kybernetického boje známou jako Bureau 121, která má 6000 zaměstnanců. Operuje z několika zemí, včetně Běloruska, Číny, Indie, Malajsie a Ruska.

Společnost Chainalysis, která se zabývá analýzou blockchainu, tedy decentralizované databáze zajišťující kryptoměnové transakce, uvedla, že severokorejští hackeři v roce 2021 při nejméně sedmi útocích na kryptoměnové platformy ukradli digitální aktiva v hodnotě téměř 400 milionů dolarů.

KLDR, ilustrační foto

Severokorejští hackeři mají za sebou úspěšný rok. Miliardová kořist šla do vývoje jaderného programu

Severokorejští hackeři odcizili od začátku roku 2020 do poloviny roku 2021 digitální aktiva za více než padesát milionů dolarů, tedy přes miliardu korun. Kořist má tamní vláda podle zprávy OSN využívat na pro financování rozvoje nových raket a svého jaderného programu.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kreml s prodejem plynu a ropy za bitcoiny blufuje

Rusko by si prodejem plynu a ropy za bitcoiny nepomohlo, vždyť bitcoin za poslední dobu propadl podobně jako rubl. Moskva zmiňováním bitcoinu buď blufuje, nebo je zoufalá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

KLDR, ilustrační foto

Severokorejští hackeři mají za sebou úspěšný rok. Miliardová kořist šla do vývoje jaderného programu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme