Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síkela: Růst regulované ceny elektřiny zmírní. Ale jen nepatrně

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu
profimedia.cz
 ČTK

Plánovaný nárůst regulované složky ceny elektřiny v příštím roce se pravděpodobně zmírní ze 71 na 68 procent. Uvedl to na svém webu Český rozhlas (ČRo). Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl rozhlasu, že Energetický regulační úřad (ERÚ) našel úspory za tři miliardy korun, což podle ČRo představuje zpomalení růstu regulované složky ceny o tři procentní body.

Reklama

„Jedná se o tři miliardy korun v cenách pro ČEPS,“ uvedl Síkela. Podle ERÚ by státní firma ČEPS, která zajišťuje v Česku provoz soustavy pro přenos elektřiny, mohla mít nižší náklady na nákup elektřiny na zajištění rovnováhy v soustavě.

„Výsledná cenová rozhodnutí, a tedy i dopady na konkrétní typy odběratelů, ERÚ zveřejní v příštím týdnu, ve čtvrtek 30. listopadu,“ řekl rozhlasu mluvčí regulačního úřadu Michal Kebort.

Koncové ceny energií porostou o jednotky procent

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát. U elektřiny tvoří regulovaná složka zhruba 40 procent celkové ceny. ERÚ pro příští rok navrhl zvýšení regulované složky pro domácnosti meziročně o 71 procent a pro velké odběratele na hladině vysokého napětí meziročně o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent.

Plánovaný růst regulované složky cen kritizují firmy a sněmovní opozice. Premiér Petr Fiala (ODS) ale opakovaně uvedl, že koncové ceny energií v příštím roce stoupnou oproti letošku maximálně o jednotky procent. Pro energeticky náročné podniky dokonce celková cena elektřiny v příštím roce i po zvýšení regulované části klesne, řekl Hospodářským novinám (HN) ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Na vládní konsolidační balíček nejvíc doplatí rodiny s malými dětmi a průměrnými příjmy

Češi mají nejdražší energie ze zemí V4

Elektřina českým domácnostem v prvním letošním pololetí meziročně zdražila o více než čtvrtinu a plyn o více než polovinu, uvádí Eurostat. Češi za energie platili výrazně více než Maďaři, Poláci nebo Slováci.

Přečíst článek

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Česko nemá povinnost být na energetické burze

Funkční trh s energiemi v Evropě nikdy neexistoval. A to je velký problém. Uvedl to bývalý šéf energetické společnosti ČEZ Jaroslav Míl v pořadu CNN Prima NEWS Svět financí. Podle Míla není povinné mít burzovní cenu elektřiny jako referenční. Změna by přitom mohla přinést zlevnění elektřiny pro české domácnosti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme