Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křeček: Putinova inflace lidem sníží životní úroveň

Štěpán Křeček, ekonom BHS
BHS / užito se svolením
 nst
nst

Ukrajinci budou tlačit na zvýšení cen nájmů i vybavení bytu.

Reklama

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v březnu na úroveň 12,7 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu více než v únoru. Naši ekonomiku zasáhly další silné inflační tlaky kvůli válce na Ukrajině. K pandemické inflaci se tak přidává Putinova inflace, která se projevuje především růstem cen komodit.

Ceny benzinu 5. března 2022

Inflace vyskočila na 12,7 procenta a je nejvýš za 25 let. Pohonné hmoty zdražily o polovinu

Další měsíc a další rekord v růstu spotřebitelských cen. Tak vypadá obrázek vývoje domácí cenové hladiny a zdá se, že se situace výrazně nezlepší ani v dalších měsících. V březnu se spotřebitelské ceny podle dat Českého statistického úřadu meziročně zvedly o 12,7 procenta. Inflace tak je nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent.

Přečíst článek

„Putinova inflace je sociálně necitlivá, protože vede ke zdražování nezbytných energetických a zemědělských komodit. Náklady na život v České republice prudce stoupají a lidem se snižuje kupní síla úspor. Současný vývoj v ekonomice bohužel bude doprovázen snižováním životní úrovně lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ceny pohonných hmot zdražily o 50,6 procenta. Cena elektřiny se zvýšila o 24,7 procenta a cena zemního plynu o 37,7 procenta. Rovněž došlo k růstu cen tuhých paliv o 19,9 procenta. Kromě energetických komodit narůstají i ceny zemědělských komodit. To se projevuje například zdražením mouky o 30,3 procenta či brambor o 21,4 procenta.

Reklama

Do budoucna lze očekávat, že budou narůstat ceny nájmů, protože uprchlíci z Ukrajiny si po nalezení práce budou hledat nájemní bydlení, aby nadále nemuseli žít v provizoriu tělocvičen a dalších nevyhovujících míst. To může být doprovázeno zvýšenou poptávkou po nábytku či výrobcích na údržbu a opravy bytu. Rovněž může docházet ke zvýšeným nákupům elektroniky a vybavení pro domácnost. V neposlední řadě může narůstat zájem o nákupy oblečení a obuvi, protože mnozí Ukrajinci uprchli jen s minimem zavazadel.

Moskva, mrakodrapy

Blíží se krize? Ve světě to poznají podle mrakodrapů, v Česku podle chlebíčků na rautech

V Česku se používá ohňostrojový nebo chlebíčkový model hospodářské kondice státu. Američané, jejichž burza funguje nepřetržitě již staletí, mají ještě sofistikovanější modely. Prosperitu odvozují i podle spodního prádla mužů nebo podle délky sukní zaměstnaných žen, připomíná CNBC.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Ropné firmě BP klesl v prvním čtvrtletí zisk na pět miliard dolarů

Ropné firmě BP spadl čtvrtletní zisk na pět miliard dolarů. I tak překonal očekávání

Přečíst článek
Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme