Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

S podvodem při online nákupech se setkala pětina Čechů

Nakupování online před Vánoci vrcholí.
ČTK
 ČTK

S podvodem při nákupu na internetu se setkala pětina Čechů. Deseti procentům uživatelů pak vznikla finanční škoda. Z toho u osmi procent byla ztráta do pěti tisíc korun a u dvou procent vyšší. Vyplývá to z prosincového průzkumu bezpečnostní firmy Eset mezi více než 800 respondenty.

Reklama

Třetina respondentů, kteří se setkali s podvodem, řešila vzniklou situaci s bankou či zprostředkovatelem platby, čtvrtina se pak obrátila na provozovatele e-shopu. Pětina řešila škodu s policií a třetina uživatelů podvod či krádež nikam nehlásila.

Online nakupování dostane nová pravidla

Už žádné falešné slevy ani eshopy jako bezplatné půjčovny. Online nákupy se změní. Již brzy

Od prvního týdne nového roku platí novinky pro spotřebitele i pro e-shopy. Někteří internetoví obchodníci se jimi řídí už nyní. Od 6. ledna 2023 budou platit pro všechny, i pro ty, kteří prodávají digitální obsah. Přinášíme stručný přehled, co vše se změní. 

Přečíst článek

Česká obchodní inspekce (ČOI) aktuálně eviduje nejvíce stížností spotřebitelů na takzvané nákupní galerie. „Je to web, který vlastně nepřijde do kontaktu se zbožím. Objednáte si zboží na stránkách, které vypadají jako běžný e-shop, ale pak čekáte měsíce, až přijde zboží. Spotřebitelé jsou pak zklamáni, že čekají dlouho, musí platit clo, přijde třeba něco jiného, často přijde padělek,” uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. ČOI vede seznam všech rizikových webů na adrese www.rizikove.cz.

Nakupuje se přes mobil

Hlavním zařízením, které Češi využívají pro své online nákupy, je chytrý mobilní telefon (63 procent), v závěsu za ním pak notebooky (61 procent), stolní počítač (31 procent) a nejméně pak tablety (osm procent). V porovnání s notebooky či stolními počítači podle Esetu Češi stále podceňují zabezpečení svých chytrých telefonů - nějakým bezpečnostním programem ho chrání 62 procent dotázaných vlastníků telefonu, přičemž na noteboocích je to 84 procent a na stolních počítačích 78 procent.

Z uživatelů, kteří nakupují online v internetových obchodech, používá unikátní heslo pro přihlášení do každého e‑shopu pouze čtvrtina (25 procent) dotázaných. Jedná se přitom o jeden z nejdůležitějších bezpečnostních prvků v digitálním prostředí.

Black Friday

Internetový prodej v USA během Black Friday dosáhl rekordu. Inflaci navzdory

Tržby na internetu ve Spojených státech o letošní slevové akci Black Friday patrně navzdory vysoké inflaci dosáhly rekordu. Společnost Adobe Analytics odhaduje, že zákazníci v pátek na internetu utratili devět až 9,2 miliardy dolarů (až 215,5 miliardy korun), což mírně překonává její původní prognózu. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Jako bezpečnostní prvek, který používají při platbách na internetu, uvádějí Češi nejčastěji dvoufázové ověřování (73 procent). Dvě třetiny dotázaných také využívají nastavení limitu plateb, naopak virtuální kartu či oddělenou kartu od hlavního účtu využívá necelá pětina dotázaných.

Nakupování na internetu vrcholí právě před Vánoci na konci roku. Alespoň nějaký dárek online letos podle Asociace pro elektronickou komerci nakoupí tři čtvrtiny Čechů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Online nakupování dostane nová pravidla

Už žádné falešné slevy ani eshopy jako bezplatné půjčovny. Online nákupy se změní. Již brzy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme