Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruskou ekonomiku drží nad vodou výroba zbraní, válka ale nemůže trvat věčně

Ruský prezident Vladimir Putin
Profimedia
 ČTK

Krátkodobý hospodářský růst v Rusku v současnosti podporují rozsáhlé vojenské výdaje, dlouhodobější vyhlídky ruské ekonomiky jsou však pochmurné, uvedl podle agentury Reuters ředitel evropského odboru Mezinárodního měnového fondu Alfred Kammer.

Reklama

Mezinárodní měnový fond tento týden předpověděl, že hrubý domácí produkt Ruska se letos díky vojenským výdajům a odolné spotřebě zvýší o 2,2 procenta. V příštím roce však očekává zpomalení hospodářského růstu na 1,1 procenta.

Na jižní frontě Ukrajiny není žádný průlom vidět

Ukrajinská protiofenzíva vázne. Chybí muži, munice i drony

Když Ukrajina 28. srpna oznámila osvobození vesnice Robotyne, poselství vyslané do světa znělo, že na jižní frontě bylo konečně možné prolomit ruské linie. Uplynulo šest týdnů - a k průlomu nedošlo, píše agentura AFP v reportáži z tohoto frontového úseku, který obvykle zůstává médiím uzavřen.

Přečíst článek

„V Rusku vidíme značné rozpočtové stimuly plynoucí ze zvyšování výdajů v souvislosti s válkou (na Ukrajině). To je opravdu krátkodobý dopad, který bude podporovat hospodářský růst,“ uvedl Kammer na podzimním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Marrákeši. „Když se podíváme na dlouhodobější obraz Ruska, je výhled v důsledku sankcí ponurý, protože omezený přístup k technologiím poškodí výrobní kapacitu a růst produktivity ve středně dlouhém období,“ dodal.

Západ Rusku uniká

Rusko nyní soustředí své zdroje na armádu, v návrhu rozpočtu na příští rok se vojenské výdaje na celkových rozpočtových výdajích podílejí téměř třetinou. Kammer uvedl, že Mezinárodní měnový fond nyní hodnotí růstový potenciál Ruska hůře než před začátkem útoku na Ukrajinu. „To znamená, že Rusko se přestalo přibližovat k západoevropským úrovním HDP, takže to je docela velká změna ve výhledu ruské ekonomiky,“ prohlásil.

Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany Evropské unie, Spojených států i dalších západních zemí. Loni ruská ekonomika podle Mezinárodního měnového fondu klesla o 2,1 procenta. Prognózy, včetně odhadů ruských úřadů, přitom těsně po začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu předpovídaly, že ruská ekonomika vykáže za rok 2022 více než desetiprocentní pokles.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová

Válečná ekonomika Ruska dlouho nevydrží. Jeho obyvatelé mají těžké časy, říká šéfka MMF

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Ruskou ekonomiku neskolila pandemie ani válka. Za sebou nechává i německou

Přečíst článek
Dům v ukrajinském Záporoží zničný 9. října 2022 ruským bombardováním.

Zásadní rána. Agentura Moody's poslala úvěrový rating Ukrajiny do spekulativního pásma

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme