Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká firma Primoco se musí stáhnout z Ruska. Přijde tak o miliony

Primoco UAV se stahuje z Ruska.
ČTK
 ČTK

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV ke konci ledna ukončil činnost v Rusku, kde se svými drony poskytoval služby v civilní oblasti. Důvodem je sankční režim EU vůči Rusku, kvůli kterému firma nemůže získat novou exportní licenci potřebnou pro provoz svých bezpilotních letounů v Ruské federaci.

Reklama

V důsledku "mrtvých" diplomatických vztahů ČR a EU s Ruskem firma nemůže na ruském trhu plnit své závazky a rozvíjet byznys, uvedl generální ředitel Ladislav Semetkovský. Ruská pobočka AO Primoco BPLA tak podle něj jen letos přišla o nasmlouvané zakázky za jednu miliardu rublů (zhruba 282 milionů korun).

"Neočekávám, že by mezi Evropou a Ruskem mohlo v dohledné době dojít k zásadnímu zlepšení vzájemných vztahů, rozhodli jsme se tedy přijmout toto rozhodnutí a prodat 100 procent akcií Primoco BPLA," dodal generální ředitel.

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

Burzy už nevěří, že bude válka. Minulý týden nejvíce posílil rubl

Světové burzy ani v uplynulých dnech nepropadly žádné panice z možné rusko-ukrajinské války. Tím pádem nyní, když se rýsuje vrcholný summit Biden-Putin, jsou rychle ochotny jít i do rizikovějších investic. 

Přečíst článek

Evropská unie i Spojené státy zavedly obchodní sankce vůči Rusku v roce 2014 kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym. Dalším zpřísněním sankcí EU a USA hrozí v případě, že by Rusko vpadlo na Ukrajinu, kolem jejíž hranic v posledních týdnech soustředilo až 190 tisíc vojáků.

České drony nedostaly exportní licenci do Ruska

Semetkovský řekl, že bezpilotní letouny jeho firmy byly jedinými drony certifikovanými pro civilní provoz v Rusku. Uplatňovaly se při monitoringu ropovodů a plynovodů nebo požárů. Exportní licenci nemohou získat, protože patří mezi takzvané zboží dvojího užití, tedy výrobky vhodné pro civilní i vojenské účely. Pro ruskou pobočku firma Primoco našla místního kupce, drony z Ruska stáhla.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Přečíst článek

Primoco UAV vyrábí civilní a vojenské bezpilotní letouny One 150, které sama vyvinula. Jde o stroje schopné létat zcela nezávisle podle naprogramovaných letových plánů, včetně plně automatického vzletu a přistání. Drony firmy mohou ve vzduchu při cestovní rychlosti 100 až 150 kilometrů v hodině strávit bez přestávky více než 15 hodin, což představuje dolet až 2000 kilometrů.

Slouží na třech kontinentech například pro kontroly produktovodů a distribučních sítí v energetice, zajišťování pohraniční a pobřežní bezpečnosti, monitorování požárů či při pátracích a záchranných akcích.

Meta Platforms, matka Facebooku

Facebook se na burze propadl jako žádná jiná firma v historii. Vyplatí se teď nakupovat jeho akcie?

Akcie Facebooku, respektive jeho majitele, společnosti Meta Platforms, přišly začátkem února 252 miliard dolarů své tržní hodnoty během jediného dne.

Přečíst článek

Elon Musk

Co dělá skutečný milionář? Nerozhazuje!

Obraz milionáře, jak ho často prezentují média, je naprosto odlišný od skutečnosti, tvrdí Chris Hogan ve své knize Everyday Millionaires, na kterou upozornil server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme