Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní staveniště. Stát letos rozjede stavbu 105 kilometrů dálnic, otevře 15 kilometrů

Martin Kupka (ODS), ministr dopravy
ČTK
 ČTK

Stát plánuje v letošním roce zahájit stavbu 105 kilometrů dálnic a 18 kilometrů silnic I. třídy. Díky velké rozestavěnosti budou v příštích letech narůstat počty nově otevřených úseků dálnic. Letos se tak otevře 15,4 kilometru, příští rok až 118 kilometrů, řekli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Loni bylo v Česku zprovozněno 21,2 kilometru dálnic.

Reklama

„Stavební práce se zcela nezastavily ani přes zimu a díky tomu se nám daří na všech hlavních stavbách dodržovat harmonogram výstavby. V letošním roce chceme rozestavět hlavně úseky na dálnicích D35, D55 a příhraniční úsek hradecké D11. Pokračovat bude i výstavba důležitých obchvatů měst a obcí, které odvádí tranzitní dopravu z jejich center,” uvedl Mátl.

Evropská komise (EK) navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej nových osobních aut se spalovacími motory, ale jen v případě, že budou využívat pouze syntetická paliva.

Evropská komise obrací. Navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej aut na syntetická paliva

Evropská komise (EK) navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej nových osobních aut se spalovacími motory, ale jen v případě, že budou využívat pouze syntetická paliva. Agentura Reuters se odvolává na dokument, který nastiňuje návrhy komise německému ministerstvu dopravy. Německo patří spolu s Českou republikou mezi členské země Evropské unie, které pro auta na syntetická paliva prosazují výjimku ze zákazu prodeje nových osobních aut se spalovacími motory po roce 2035.

Přečíst článek

Letos se plánuje například zahájení prací na zhruba dvacetikilometrovém úseku D11 z Trutnova na státní hranice s Polskem. Polsko podle Kupky dovede dálnici k hranicím v roce 2024, Česko v roce 2026. Mezi další stavby s předpokladem zahájení v tomto roce patří stavba dohromady 29 kilometrů v různých úsecích dálnice D35 či dvou úseků D55 v délce zhruba osm kilometrů.

”Rekordní rozestavěnost dálničních a silničních staveb pokračuje i v roce 2023. Pracuje se na celkem 265,2 kilometru, konkrétně na 158 kilometrech dálnic a 107,2 kilometru silnic I. třídy. Ve výběrovém řízení se navíc nachází dalších 85,3 kilometru dálnic a silnic I. třídy,” řekl Kupka. Dobrou zprávou je podle něj i stavební rozpočet pro letošní rok, kdy jen ŘSD má k dispozici 65,5 miliardy korun. „Je to důležitý krok k oživení ekonomiky a konkurenceschopnosti České republiky v Evropě,” dodal Kupka.

ŘSD musí zaplatit za chyby v tendru na dopravní značení pokutu 700 tisíc

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil pokutu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za chyby v zakázce na orientační dopravní značení na Pražském okruhu. Sankci, kterou uložil jeho úřad, ale o 100 tisíc korun snížil, ŘSD tak má zaplatit 700 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD tak musí pokutu zaplatit. Může se ale bránit podáním správním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, uvedl antimonopolní úřad na svém webu. Podle rozhodnutí úřadu ŘSD chybovalo, když po uchazečích o zakázku požadovalo nepřiměřeně vysokou kvalifikaci.

Přečíst článek

Během příštích dvou let chce stát otevřít dohromady 133,5 kilometru dálnic, například úseky D6 u Krupé, D49 mezi Hulínem a Fryštákem, D3 v úseku Úsilné – Kaplice nádraží či část D55 z Babic do Bzence. Řidičům se otevřou letos nové úseky i na D48 a dálnici D7.

Během prvních tří měsíců byla zahájena práce na 14,4 kilometru dálnic a na 9,5 kilometru silnic I. třídy. Na konci března silničáři zahájili práci na pětikilometrovém obchvatu Hořoviček na dálnici D6, v únoru výstavbu devíti kilometrů dálnice D6 u Hořesedel na Rakovnicku. Ze silnic I. třídy začala letos stavba spojení mezi Českými Budějovicemi a Třeboní.

Loni bylo v Česku zprovozněno 21,2 kilometru dálnic a přes 14 kilometrů silnic první třídy. Šlo například o část obchvatu Frýdku-Místku na dálnici D48, dále úsek D35 mezi Časy a Ostrovem, obchvat Církvice, Mělníka či Olbramovic či rozšíření odpočívky Střechov na D1.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme