Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku je kapr pilíř průmyslu, pro Američany či Australany velký škůdce

kapři (ilustrační foto)
Pixabay
Josef Tuček

V Česku jsou kapři pilířem rybářského průmyslu, jinde jsou vetřelcem ničícím rybolov a rybářskou turistiku. A tak se jich tam snaží zbavit – dokonce uvažují, že je infikují viry nebo proti nim vypustí geneticky modifikovanou konkurenci. Možná však nakonec s kapry naloží jako my – začnou je jíst.

Reklama

Z českého pohledu je kapr tupě vyhlížející líná ryba, jejímž neřešitelným problémem je vyhnout se Vánocům. Součástí vánočního menu bývá také na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku či v některých oblastech Německa a Polska.

kapr

Jak doplaval kapr na náš štědrovečerní stůl?

Co si dáte na Štědrý den k večeři? Smaženého kapra s bramborovým salátem? Pak patříte ke dvěma třetinám Čechů, kteří se drží této tradice. Ačkoli historie vánočního kapra nesahá zdaleka tak hluboko do minulosti, jako tradice rybníkářství a chovu kaprů u nás.

Přečíst článek

Zato v oblastech, kam si kapra přivezli lidé, se mění v invazivní druh. Australané při importu živočichů neměli šťastnou ruku. V 19. století si přivezli z Evropy také kapra obecného. Bez přirozených nepřátel a bez komerčního rybolovu se mu dobře daří v jezerech i v řekách. Požírá a poškozuje podvodní vegetaci, což vadí ostatním rybám i vodnímu ptactvu.

To by rybáři nevychytali

Ivor Stuart s kolegy z Rylahova ústavu pro ekologický výzkum v australském státě Victoria v odborném periodiku Biological Conservation letos propočítali, že v Austrálii žije asi 200 milionů kaprů o celkové hmotnosti 215 tisíc tun.

Podle výzkumníků kapři narušují vodní systém, když jich je 80 až 100 kilogramů na hektar. Tuto hranici v Austrálii překračují na polovině ploch mokřadů a téměř ve všech velkých řekách v nížinách.

vánoční cukroví (ilustrační foto)

Disciplína, v níž je Česko nejlepší na světě? Pečení vánočního cukroví

Je to pro mnohé taková každoroční „guilty pleasure“. Slibují si, že letos to budou jen linecké, rohlíčky, maximálně vosí hnízda. A pak přibydou i perníčky, kokosky, Masarykovo, ořechy, sádlovky, důlkové, pusinky, marokánky, podvodnice, išlské dortíčky… Druhy vánočního cukroví se dají počítat na desítky. A to je řeč jen o tom českém „tradičním“, pak je tu ještě import. Proč si to vlastně děláme? A existuje v pečení cukroví něco jako trend?     

Přečíst článek

Pro srovnání: Loni čeští sportovní rybáři nachytali dva tisíce tun kaprů. I kdyby všichni vyrazili s rybářskými pruty do Austrálie, stavy kaprů by moc nesnížili. Ovšem v Austrálii je kapr považován za nejedlou plevelnou rybu bahnité chuti plnou kostí.

Je libo genovou válku, nebo virovou infekci?

Jak se tedy kapra zbavit? Australské úřady dokonce zvažovaly, že rozpoutají genovou válku. Vědci znají rybí gen, který v těle samců způsobuje, že jejich potomstvem jsou pouze samečkové. A ti gen předávají potomkům. Myšlenka tedy byla, že by vědci vypustili do přírody samce, do nichž by v laboratoři vložili tento gen. Tím by se postupně snížil počet samiček a následně všech kaprů.

Ovšem vypustit geneticky modifikované ryby do přírody je velkým strašákem, a tak se v posledních letech zvažuje varianta jiná – nakazit kapry koi herpes virem, který způsobí jejich až osmdesátiprocentní úmrtnost. Jiným rybám – snad – neublíží. Povolení k virovému útoku však úřady už několik let odkládají v obavě z nečekaných následků.

Hranolky u McDonald´s v Japonsku začaly být nedostatkovým zbožím

Gastrotragedie v Japonsku. Došly hranolky u McDonalda

Hranolky jen v nejmenších porcích a jedny na osobu. Tak daleko došla krizová situace u jednoho z největších světových řetězců rychlého občerstvení na světě McDonald´s v Japonsku. Důvodem opatření, které vstoupí v platnost v pátek na Štědrý den, jsou opakovaně zpožděné dodávky ze Severní Ameriky. Opatření se dotkne přibližně 2900 obchodů McDonald's po celém Japonsku.

Přečíst článek

Asijští kapři v Americe

V Severní Americe se kromě evropského kapra, dovezeného v 19. století, hojně šíří jiní zástupci čeledi kaprovitých, zejména tolstolobec pestrý, tolstolobik bílý a amur bílý. Američané jim říkají asijští kapři. Do USA je přivezli z Číny v sedmdesátých letech 20. století. Měli odstraňovat nežádoucí plankton a zlepšovat kvalitu vody v čistírnách odpadních vod a v nádržích pro chov ryb.

Jenže unikli do volné přírody a šíří se v řece Mississippi a jejích přítocích, kde už tvoří 80 procent hmotnosti všech ryb. A pronikají do Velkých jezer na hranicích USA a Kanady.

Miliardové příjmy v ohrožení

Víří usazeniny ze dna a mění vodní chemii. Vyjídají plankton z vody, denně ho spořádají až čtyřicet procent své hmotnosti, takže zbývá méně potravy pro původní druhy, snižuje se tak počet drobných rybiček, jimiž se živí nejvíc ceněné ryby – candáti a pstruzi duhoví.

domácí vaření, ilustrační foto

Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.

Přečíst článek

Jak uvádí Americký úřad pro ryby a divokou přírodu, komerční rybolov a sportovní rybářství mají v oblasti Velkých jezer hodnotu 4,5 miliardy dolarů ročně, dalších 2,6 miliard dolarů za rok utratí lovci, jimž ovšem kvůli změnám ekosystému ubývá lovných ptáků. Americké úřady vynaložily od roku 2004 podle agentury AP 607 milionů dolarů proti šíření kaprovitých ryb. Nové projekty mají v příštích deseti letech přijít dokonce na 1,5 miliardy dolarů.

Proti asijským kaprům se natahují sítě, stavějí odstrašující elektrické zábrany, elektrickými šoky se nahánějí do sítí, aby se pak proměnily v hnojivo. Dokonce se používá jed. I tady se zvažuje infekce ryb koi herpes virem.

Snězte svůj problém

V Austrálii i v USA se však nesměle šíří i myšlenka, že lidé mohou zdravé maso kaprovitých ryb také jíst. Příkladem je jídelníček střední Evropy. Například magazín deníku New York Times již dříve popsal, že šéfkuchař a konzultant v gastrobyznysu Philippe Parola z nich dělá rybí karbanátky, v nichž už nejsou poznat kosti.

„Snězte problém,“ uvádí Parola na své webové stránce. „Když tyto ryby nemůžeme porazit, tak je sníme.“

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražman, ilustrace

Po USA, Kanadě a Brazílii dorazily geneticky upravené ryby i na japonský trh

Přečíst článek
vánoční cukroví (ilustrační foto)

Disciplína, v níž je Česko nejlepší na světě? Pečení vánočního cukroví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme