Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podvodů přibývá, varuje ČNB. Lidé by měli být obezřetní, radí

ČNB varuje před rostoucím množstvím podvodů.
ČTK
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) zaznamenává rostoucí počet podvodů v platebním styku. Zatímco v roce 2021 nepřijala žádnou stížnost, v uplynulém půlroce se na ni obrátily stovky lidí, ze kterých se podvodníci snažili vylákat peníze. Viceguvernér ČNB Jan Frait zároveň představil vzdělávací web Peníze na útěku, na kterém ČNB upozorňuje na podvodné praktiky a radí, jak se podvodníkům bránit.

Reklama

„Digitalizace finančních služeb přináší klientům bank nejen výhody, jako například zjednodušení a zrychlení převodu peněz, ale i rizika,” řekl Frait. Varoval před tím, že se zrychlením finančních služeb se zkracuje doba, za kterou mohou podvedení přijít o peníze. Lidé by proto měli být zejména při nevyžádaných telefonátech nebo e-mailech obezřetnější než dřív.

Aleš Michl, guvernér ČNB

ČNB loni vykázala rekordní ztrátu 412 miliard

AKTUALIZOVÁNO: Česká národní banka (ČNB) loni vykázala rekordní ztrátu 411,9 miliardy korun. V roce 2021 měla ztrátu 37,7 miliardy korun. Loňskou ztrátu způsobil zejména pokles hodnoty pevně úročených dluhopisových a akciových portfolií a vyšší úrokové výnosy vyplácené českým bankám kvůli zvýšeným sazbám. Vyplývá to z účetní závěrky, kterou ČNB zveřejnila.

Přečíst článek

Podle údajů ČNB se jen za letošní první čtvrtletí přihlásilo bance zhruba poloviční množství podvedených jako za celý loňský rok. Denně ČNB přijímá na zelené lince pět až deset telefonátů podvedených, kteří se ptají, jak postupovat poté, co se stali obětí útoku. Škoda, kterou útočníci působí, může být i v milionech korun, když podvodníci jménem své oběti přijmou úvěr a následně peníze převedou na vlastní účet.

Podvodníci se vydávají za bankéře

Frait upozornil, že oběťmi útoků nejsou pouze lidé ze zranitelných skupin obyvatelstva, ale také podnikatelé, samosprávy nebo neziskové organizace. „Podvodníci profesionalizují scénáře útoků a způsob, jak dokážou využívat manipulativní techniky,” řekl. ČNB podle něj opakovaně zaznamenala i případy, kdy se podvodníci vydávali za členy bankovní rady.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Útočníci se podle Fraita nejčastěji snaží přimět svou oběť, aby sama autorizovala platbu ve svém mobilním bankovnictví. Často se přitom snaží lidi zmanipulovat a přesvědčit, že potvrzují příchozí platbu na svou účet, ve skutečnosti ale odesílají peníze podvodníkovi. Další technikou je vylákání přístupových údajů, aby podvodníci sami mohli nakládat s účtem poškozeného.

ČNB na webu Peníze na útěku upozorňuje, že podvodníci se snaží získat důvěru lidí nebo v nich vyvolat strach, aby je mohli zmanipulovat k vydání jejich údajů a následně je obrat o peníze. Centrální banka proto apeluje na lidi, aby při jednání o penězích nespěchali, vždy si ověřovali informace a chránili svá data a citlivé údaje.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Přijde Ježíšek už před Vánocemi a zlevní peníze? Tlak na snížení sazeb na ČNB je neskutečný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme