Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podnikatelé vznesli požadavky směrem k budoucí vládě. Chtějí flexibilní úvazky

Stát by se neměl dál zadlužovat, shodli se experti v debatě pořádané Hospodářskou komorou (HK). „Pokud někdo neustále snižuje daně a zvyšuje zadlužování, znamená to jediné - že bude muset začít daně zase zvyšovat, rozpočtu nemohou pouze klesat příjmy, to my, podnikatelé, dobře víme,” zdůraznil prezident HK Vladimír Dlouhý.

Reklama

Vedení Hospodářské komory na dnešním sněmu představilo 34 bodů adresovaných budoucí vládě, která vzejde z říjnových parlamentních voleb. Jde o návrhy i požadavky, které se týkají trhu práce, daní, podnikatelského prostředí i infrastruktury. 

Nejvíce doporučení v dokumentu se týká trhu práce. „Dnes nejproblematičtější oblastí je bezesporu trh práce. Na předních místech žebříčku největších bariér rozvoje podnikání v České republice se dlouhodobě drží bez ohledu na velikost firmy nebo na obor podnikání,” upozornil Dlouhý.

Hospodářská komora žádá například podporu částečných úvazků zrušením doplatku do minimálního pojistného, zvýšení atraktivity práce na dohodu zvýšením měsíčního limitu na 15 tisíc korun měsíčně i zrychlení vyřizování žádostí a navýšení kvót pro pracovníky ze zahraničí.

Podnikatelé požadují také snížení sazby pojistného za sociální zabezpečení alespoň o dva procentní body, zvýšení limitu pro paušální daň na dva miliony korun ročně a zvýšení limitu pro plátcovství daně z přidané hodnoty na dva miliony korun.

Volební urna, ilustrační foto

Přehledně: Co před volbami slibují politici podnikatelům

Snížení administrativy, zrušení zbytečných kontrol nebo zvýšení limitu u paušální daně. Nejen těmito sliby si politické strany a koalice chtějí v říjnových volbách naklonit podnikatele.

Přečíst článek

Reformu podle komory potřebuje i vzdělávací systém, podporu podle ní potřebuje také spolupráce škol a zaměstnavatelů. „Na trhu práce se ve velké míře objevuje nesoulad mezi kvalifikacemi, které poptávají zaměstnavatelé, a těmi, které nabízejí pracovníci,” dodal Dlouhý.

Zdůraznil, že pro podnikatele je zásadní předvídatelné a přehledné daňové prostředí, stejně jako podpora exportu nebo rozvoj dopravní infrastruktury. Podnikatelům se nelíbí omezení otevírací doby o svátcích a žádají také stát, aby provedl analýzu, zda opravdu potřebuje plošně detailní výroční zprávy a úplné účetní uzávěrky podniků.

Přímo v sále si základní stavební kameny budoucí hospodářské politiky, jak tyto body označil Dlouhý, vyslechli pozvaní politici. K delegátům promluvil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který varoval zejména před populismem a vyzýval k realistickému přístupu při tvorbě zákonů.

Nábor, ilustrační foto

Krize nenastala. Namísto toho lidé dávají dobrovolné výpovědi

Všichni čekali masivní vyhazovy z práce. Pandemie covidu-19 ale namísto přinesla úplně opačnou situaci. V Americe podal výpověď rekordní počet lidí. A podobnou situaci lze čekat i u nás.

Přečíst článek

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) věnovali své projevy vyjmenování úspěchů a splněných úkolů, které má současná Sněmovna a vláda za sebou.

Zástupci opozice, předseda ODS Petr Fiala a místopředseda sněmovního hospodářského výboru za Piráty Martin Jiránek připomněli spolupráci svých stran s Hospodářskou komorou i představy, které jejich strany o dalším směřování podnikatelského prostředí v Česku mají.

Záznam z debaty odborníků sledujte v úvodu článku. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Evropská asociace hospodářských komor do čela zvolila prvního Čecha, Vladimíra Dlouhého

Přečíst článek
Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme