Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přehledně: Co před volbami slibují politici podnikatelům

Volební urna, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Snížení administrativy, zrušení zbytečných kontrol nebo zvýšení limitu u paušální daně. Nejen těmito sliby si politické strany a koalice chtějí v říjnových volbách naklonit podnikatele.

Reklama

Koalice SPOLU, kterou tvoří KDU-ČSL, TOP 09 a ODS, bude v rámci snížení administrativní zátěže podnikatelům usilovat o dodržování zásady, že státu poskytnutá data si úřady budou sdílet. Chce zrychlit rozvoj Portálu občana a podpořit rozvoj Portálu podnikatele. Dále se hodlá zaměřit na zrušení zdvojených kontrol. Chce toho dosáhnout vytvořením jasných, jednotných a předvídatelných pravidel. Úbytek povinností podnikatelů chce zajistit tak, že za každou novou povinnost musí být dvě stávající zrušeny. Plánuje také zavést daňovou brzdu, kdy po dosažení určité kvóty bude zvyšování daní automaticky vyloučeno. Firmám, pro které to bude výhodné, chce nabídnout možnost účtovat v eurech.

Stánek se zmrzlinou Andreje Babiše

Babiš se chce k vítězství ve volbách „prolízat“. Opozice mezitím spí

Sociální sítě vybouchly posměchem, když marketéři premiéra Babiše přišli se zmrzlinovou akcí „Lízejte, než to zakážou“. Ano, směšné to je, ale všichni to zaregistrovali. Zatímco opozice jako by pořád spí. A to je chyba.

Přečíst článek

Piráti, kteří budou kandidovat spolu se Starosty, v programu uvádějí, že zrevidují a omezí administrativní povinnosti, kterým podnikatelé nyní čelí. Malým a mladým firmám hodlají umožnit převádět daňovou ztrátu z výzkumu a vývoje do dalších období i formou slevy na odvodech pro zaměstnance. Plánují rozvoj systému podpory vzniku inovativních společností stavějících na veřejném výzkumu. Chtějí také zřídit program podpory pro studenty vysokých škol s podnikatelskými záměry, hodlají je propojit s konzultanty, inkubátory, investory a hlavně mezi sebou.

SPD hodlá významně zvýšit roční hranici příjmů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), která jim umožňuje odvádět daň z příjmu fyzických osob přes tzv. paušální daň. Stanovena by měla být pevná částka zahrnující i odvody zdravotního a sociálního pojištění, bez nutnosti vést přehled o příjmech a výdajích. Dále navrhuje zvýšit tzv. výdajové stropy živnostníkům, kteří při odvodu daně z příjmu uplatňují výdaje pomocí procentních paušálů. I limit paušálů chce zvýšit. Mimo jiné chce prosadit zrušení elektronické evidence tržeb (EET).

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek
 

KSČM plánuje podnikatelům zjednodušit přístup k informacím, financím a výběrovým řízením. Za nezbytné považuje stabilitu a předvídatelnost právního prostředí. Důležité jsou podle ní dotace na konkurenceschopnost a inovace bez byrokratického rozhodování. Z hlediska daní chce chránit zaměstnance s nižšími příjmy a menší firmy. Tíhu rozpočtových příjmů musí podle ní nést více velký kapitál a nadnárodní korporace. Zavést hodlá vyšší standardy „proti praní špinavých peněz” a boji s daňovými úniky.

Aliance pro budoucnost chce českým podnikatelům a firmám pomoci tím, že bude upřednostňovat jejich zájmy a potřeby. To by podle ní mělo vést například k vytvoření jasné hranice mezi soukromým a státním sektorem a vymezení pravomocí státu. Státní dohled a kontroly musejí být podle ní oborově plánované, nikoliv nahodilé. Dále hodlá posílit kompetence Úřadu pro hospodářskou soutěž, aby mohl posuzovat a rozhodovat i o zneužití monopolního postavení státu v jednotlivých oborech a o přiměřenosti státní regulace.

Hnutí Přísaha navrhuje věnovat se podpoře malých a začínajících podnikatelů formou zvýšení limitu pro OSVČ u paušální daně z jednoho na dva miliony korun. Paušální daň podle Přísahy momentálně využívá 180 tisíc živnostníků, jejím záměrem je, aby počet vzrostl na minimálně půl milionu OSVČ. Za hlavní problém podnikatelů i obyvatel ČR považuje mimo jiné nedostatek pracovníků, materiálů a riziko vyšší inflace.

Hnutí ANO zatím program nepředstavilo.

Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pořád není líp. S politiky je spokojeno jen 13 procent lidí

Kolik lidí je spokojených s dálnicí D1? Asi zbytečná otázka, protože to bude jen minimum jejích uživatelů. Podobně tragicky nízká je i současná spokojenost s politickou situací v zemi.

Přečíst článek

Volby, ilustrační foto

Sněmovní volby 2021. V říjnu zabojuje o přízeň voličů 22 politických seskupení

K letošním volbám do sněmovny předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi lety. Tehdy dodalo kandidátky 31 stran a hnutí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sadiq Khan

Londýňané si zvolí nového starostu. Labourista Khan se těší, že konečně spojí síly se stejnobarevnou vládou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme