Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podíl lidí bez práce v lednu mírně stoupl, ženy opět převažují nad muži

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK
Dušan Kütner
duk

Podíl nezaměstnaných v České republice dosáhl v lednu 2,6 procenta. Meziročně se zvýšil o 0,2 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,3 procenta, u žen 3,1 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Reklama

„Ve státech jižní Evropy, jako je Řecko, Španělsko či Itálie, bývají míry nezaměstnanosti u mužů typicky nižší než u žen. V Česku je situace obdobná, i zde jsou nezaměstnaností výrazně více ohroženy ženy. Za celé období trvání šetření pracovních sil, tedy od roku 1993, byla míra nezaměstnanosti u žen vyšší v průměru téměř o polovinu, a ještě se nestalo, aby byla v nějakém období nižší než u mužů,“ vysvětluje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Připravujeme podrobnosti

Umělá inteligence může vystřídat lidskou činnost v případě rutinních úkolů.

Umělá inteligence může nahradit polovinu pracovních míst. Ale změny si ani nevšimneme

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Přestože podle personalistů některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Přečíst článek

Česko premiantem Evropy. Má nejnižší nezaměstnanost

Česko premiantem Evropy, má nejnižší nezaměstnanost. Nejhůř je ve Španělsku a Řecku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v prosinci podle sezonně přepočtených údajů činila 6,1 procent, a zůstala tak na listopadové úrovni. Meziročně se snížila o 0,3 procentního bodu. Nejnižší zůstává v České republice, kde klesla na 2,3 procenta z listopadových 2,6 procenta. Ve své zprávě to oznámil evropský statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nezaměstnanost v Česku v únoru i přes recesi stagnovala. Bez práce je 283 tisíc lidí

Nezaměstnanost v Česku v únoru i přes recesi stagnovala. Bez práce je 283 tisíc lidí

Přečíst článek
Česká ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí oproti třetímu propadla, za celý rok ale vzrostla

Česká ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí oproti třetímu propadla, za celý rok ale vzrostla

Přečíst článek
Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Konečně v něčem skutečně nejlepší. Nezaměstnanost je v Česku nejnižší z celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme