Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost v Česku v únoru i přes recesi stagnovala. Bez práce je 283 tisíc lidí

Nezaměstnanost v Česku v únoru i přes recesi stagnovala. Bez práce je 283 tisíc lidí
ČTK

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Lidí bez práce bylo ke konci února zhruba 282 500, což bylo o 550 méně než před měsícem. Počet volných míst oproti lednu stoupl přibližně o 2000 na téměř 283 100. Loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy zhruba 263 400 lidí a volných míst bylo 363 900. Míra nezaměstnanosti nadále zůstává nejnižší v celé EU.

Reklama

Vývoj na trhu práce podle úřadu odpovídá nynějšímu ročnímu období. Přetrvává zájem hlavně o technické a dělnické profese a dlouhodobě o kvalifikované řemeslníky. Zároveň pokračuje zimní sezona v horských střediscích. Podle úřadu práce jsou zaměstnavatelé stále ve srovnání s předchozím rokem opatrnější v přijímání nových zaměstnanců, zejména kvůli dražším energiím či surovinám. Současně se ale většina zaměstnavatelů snaží udržet stávající stavy zaměstnanců a neplánuje výrazné propouštění, uvedl úřad.

zdroj: ČTK/Úřad práce ČR

„I když je ekonomika už půl roku v recesi, k plošnému propouštění nedochází. Firmy se po dřívějších zkušenostech obávají problémů se sháněním pracovníků v době, až se situaci obrátí k lepšímu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Za rok ubylo 80 tisíc pracovních míst

Spíše než aby přibývalo nezaměstnaných, ubývají podle Dufka volná pracovní místa. „Za poslední rok jde o více než 80 tisíc, nicméně stále je neobsazených pozic více než lidí bez práce. Je to samozřejmě velmi hrubé zprůměrované měřítko, které se navíc výrazně regionálně liší. Na jedné straně vidíme jako tradičně Karvinou s více než desítkou lidí na jedno volné místo, na straně druhé Prahu-východ s pěti místy na jednoho,“ podotkl.

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Mzdy v Česku se loni rekordně propadly, pětkrát více než v dosud nejhorším roce 2013. Obrat letos nečekejte

Reálné mzdy v Česku se loni propadly o 7,5 procenta, vyplývá z údajů ČSÚ. Jedná se o pětkrát hlubší propad než ten z dosud v daném ohledu nejhoršího roku. Až do loňska se totiž životní úroveň lidí v ČR vyjádřená změnou průměrné reálné mzdy nejvíce propadala v roce 2013, a to o 1,5 procenta.

Přečíst článek

Díky rozběhu sezónních prací bude nezaměstnanost v dalších měsících klesat, i když některé firmy budou pod tlakem propouštět, jak ostatně naznačují průzkumy sentimentu. Vypadá to tak, že ani letos nebude nezaměstnanost nijak vážným problémem české ekonomiky. Spíše i nadále zůstane problémem regionálním,“ dodal Dufek.

V lednu byla míra nezaměstnanosti 3,9 procenta, když se zvýšila o 0,2 procentního bodu z prosincové úrovně. Zároveň v lednu poprvé za pět let přesáhl počet lidí bez práce množství volných pracovních míst. Prostřednictvím úřadů práce ucházelo o zaměstnání 283 059 lidí. Zaměstnavatelé zároveň nabízeli 281 141 volných míst.

Analytici předpokládali, že únorová nezaměstnanost zůstane na lednové úrovni. „Proti sobě půjdou dva protichůdné vlivy, kdy ve směru lepšího výsledku budou působit zejména sezonní vlivy. Únor obvykle bývá prvním měsícem, kdy dochází k obratu nepříznivého trendu z přelomu roku a za jinak neměnných podmínek by podíl nezaměstnaných klesal. Proti tomu ale působily zhoršující se podmínky v české ekonomice," uvedli analytici Raiffeisenbank. Nezaměstnanost tak podle nich zůstane na 3,9 procenta.

Umělá inteligence může vystřídat lidskou činnost v případě rutinních úkolů.

Umělá inteligence může nahradit polovinu pracovních míst. Ale změny si ani nevšimneme

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Přestože podle personalistů některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme