Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nakupujte české koruny, nejlépe za ty švédské, radí Goldman Sachs

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha
iStock
Lukáš Kovanda

Česká měna v úterý uzavřela vůči švédské koruně na nejsilnější úrovni v historii. Koruně pomohla lepší než očekávaná čísla k výkonu tuzemské ekonomiky v loňském roce.

Reklama

Za českou korunu šlo v úterý pořídit až 0,4313 koruny švédské, jak plyne z údajů Bloombergu. Jednalo se o vůbec nejsilnější úroveň české koruny vůči té švédské v celé historii.

Švédská koruna na devizovém trhu stála jen 2,324 české koruny. Dosud na historicky nejlevnější úrovni přitom uzavírala v polovině prosince 2008, kdy stála 2,326 české koruny.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Nákupy za čárou jsou výhodné jako nikdy. Polsko snižuje DPH, u základních potravin na nulu

Polská vláda počínaje dneškem na půl roku snižuje DPH na pohonné hmoty, hnojiva či potraviny. Česká koruna přitom zpevňuje na svoji nejsilnější úroveň vůči polskému zlotému v historii. Co to znamená pro Čechy? Že za čárou nakoupí tak výhodně jako nikdy.

Přečíst článek

Goldman Sachs ale věří, že další zvyšování základní úrokové sazby v podání České národní banky dále českou korunu zhodnotí, zvláště výrazně právě vůči té švédské. Švédská centrální banka se totiž k ukončování své expanzivní měnové politiky zatím příliš nemá. Základní sazbu drží na nule, přičemž k prvnímu navýšení podle většiny trhu dojde až v příštím roce.

Koruna je jistější než rubl

Stoupají ovšem sázky na první zvýšení ještě letos ve druhé polovině roku. I tak se ale letos dále rozevřou nůžky mezi úročením na české koruně a na té švédské, což vytvoří dodatečný tlak na další zpevnění české měny vůči švédské koruně. Základní sazba ČNB může už na jaře vzrůst až k úrovni pěti procent. Vyšší než pětiprocentní bylo rozpětí mezi základním úrokem na české koruně a základním úrokem na té švédské naposledy začátkem roku 1999.

Banka Goldman Sachs doporučuje nakupovat českou korunu spíše než třeba ruský rubl, i když ten je podle ní stále podhodnocený. S investicí do něj jsou však nyní spojena význačná rizika plynoucí z geopolitické nejistoty, tedy zejména z možných nepříznivých dopadů propuknutí rusko-ukrajinské války

Ruské tanky

Tenze na Ukrajině sráží ruské akcie i rubl. Výprodeje stíhají i bitcoin

Hlavní index ruských akcií odepsal více než šest procent a výrazně dolů zamířil i ruský rubl, který je k dolaru na nejnižších hodnotách od podzimu 2020. Podle analytiků je za tímto propadem citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Výprodeje stíhají také kryptoměny.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Česká koruna razantně zpevnila. Může to zmírnit růst úrokových sazeb

Koruna ve středu později odpoledne středoevropského času prolomila psychologickou hranici 24,30 koruny za euro. Zpevnila pod ní poprvé od září 2012. Podle dat Bloombergu se koruna dostala až na kurs 24,292 koruny za euro.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme