Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Birkenstock vtrhnul na burzu. V souboji ošklivých bot poráží Crocsy

Birkenstock vtrhnul na burzu
Profimedia
Veronika Kudrnová
vku

Hladký start. Tak se dá zhodnotit průběh primární veřejné nabídky akcií (IPO) německého výrobce sandálů Birkenstock na americké burze. IPO firmě vyneslo 1,48 miliardy dolarů a ocenilo ji na devět miliard dolarů, tedy 215 miliard korun. Tržní hodnota Birkenstocku tak překonala ocenění společnosti Crocs.

Reklama

Akcie společnosti Birkenstock se od dnešního dne obchodují na Wall Street. Navzdory celkovému zpomalení v obuvnickém sektoru vzbudil růst a ziskovost firmy - a zvýšení jejího významu po nedávném účinkování legendárních pantoflů ve filmu Barbie - zájem investorů.

Firma nabídla 32,3 milionu akcií za 46 dolarů za kus. „Cena 46 dolarů za akcii byla stanovena uprostřed, nikoli na horní hranici původního rozpětí,“ uvedla analytička Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown.

„Přestože společnost má dobrou pozici na maloobchodním trhu, veřejné nabídky obuvi mívají často smíšené výsledky z primárního úpisu svých akcií na burze. Známé jsou úspěchy společností Crocs, Skechers a Deckers Outdoor, ale také ,burzovní boje‘ společností Allbirds nebo On Holding. Srovnatelné společnosti se však letos obchodují dobře, což vnáší pozitivní očekávání z debutu Birkenstocku,“ komentuje hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Crocs

Zelenější Crocsy si na burze došly pro historické maximum

Spojení značky volnočasové obuvi Crocs s firmou Dow, která se specializuje na výrobu ekologických materiálů, se výrobci barevných plastových bot už teď bohatě vyplácí. Akcie firmy přidávají téměř 15 procent. Tento růst zvýšil výnos akcií od počátku roku na 145 procent.

Přečíst článek

Šest generací Birkenstocků

Birkenstock je čtvrtou významnou společností, které v posledních čtyřech týdnech vstoupily na burzu v USA, po Arm Holdings, která se zabývá výrobou čipů, aplikaci Instacart pro rozvoz potravin a platformě pro automatizaci marketingu Klaviyo. Ačkoli všechny tyto podniky měly první den obchodování na burze úspěšný, jejich akcie od té doby své zisky ztratily. Podle společnosti Renaissance Capital se loni v USA uskutečnilo pouze 71 IPO, což je nejnižší počet od roku 2009.

Společnost Birkenstock byla založena v roce 1774 v německé vesnici Langen-Bergheim. Po šest generací ji vedla rodina Birkenstocků, dokud v roce 2021 neprodala většinový podíl společnosti L Catterton, skupině soukromých investorů, za níž stojí francouzský miliardář Bernard Arnault a jeho luxusní impérium LVMH.

IPO Birkenstock ocenilo na zhruba devět miliard dolarů. Pro srovnání, hodnota americké firmy Crocs, která vyrábí barevné, ikonické a gumové „nazouváky" je 5,36 miliardy dolarů

Německý výrobce obuvi Birkenstock požádal o primární nabídku akcií v USA

Birkenstock požádal o primární nabídku akcií v USA, oceněn může být až na 8 miliard dolarů

Německý výrobce obuvi Birkenstock podal ve Spojených státech žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Stal se tak druhou velkou evropskou společností, která tento měsíc usiluje o vstup na akciový trh v USA.

Přečíst článek

Fake Croscs, ilustrační foto

Hanobené, milované, ale originální. Crocs žaluje napodobitele svých bot

Výrobce obuvi Crocs obviňuje Walmart a další firmy z kopírování svých známých barevných plastových bot. Žaloby podal u amerických soudů, píše CNN.

Přečíst článek

Reklama

Související

Německý výrobce obuvi Birkenstock požádal o primární nabídku akcií v USA

Birkenstock požádal o primární nabídku akcií v USA, oceněn může být až na 8 miliard dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme