Reklama

Čechům se podařilo udělat ze zimního poháru na Maltě mezinárodní událost

Tipsport Malta Cup 2022
Tipsport Malta Cup/použito se svolením
Tereza Zavadilová

Již čtvrtým rokem sponzoruje sázková společnost Tipsport utkání Tipsport Malta Cup na Maltě. Sportovní klání, které vzniklo jako součást zimního tréninku fotbalistů, už má v ostrovní zemi vlivnou pozici. A kolik to celé stojí?

Reklama

Letos v lednu si na Maltě zatrénovaly a zahrály už čtyři fotbalové kluby: Sigma Olomouc, slovenský Spartak Trnava, rakouský WSG Tirol a dánský AaB Aalborg. Pohár vyhrála Sigma.

Maltský turnaj vznikl před čtyřmi lety jako doprovodná soutěž k zimnímu tréninku fotbalistů. „Zimní trénink v teplé oblasti je pro fotbalisty důležitý, v Česku v zimě nemají možnost plnohodnotné přípravy na přírodní trávě a při přijatelných teplotách. Už čtvrt století pořádáme v Česku a na Slovensku populární Zimní Tipsport ligu a někdy před pěti lety nás napadlo vylepšit týmům zimní přípravu tím, že jim nabídneme možnost soustředění v ideálních podmínkách,” vysvětluje Václav Sochor z Tipsportu, který maltskou sezónu spolu s místní sportovní organizací MFA SportsPlus zakládal.

„Na celé akci se podílí také maltská turistická centrála. I pro ně je důležité představit Maltu nejen jako letní turistickou destinaci, ale i zimní a sportovní,” dodává Sochor.

Sledované zápasy

Tréninky i zápasy probíhají na Národním maltském stadionu a špičkových tréninkových plochách Ta‘ Qali a je o ně velký zájem. Přenáší je ostrovní televize, sledují místní média, zápasy navštěvují i ministři.

Tipsport Malta Cup 2022 Tereza Zavadilová/Newstream

Ministr turistiky Malty Clayton Bartolo uvedl, že celý turnaj přinese ostrovní zemi tisíce takzvaných bednights, tedy hotelových přespání. „Turistický průmysl není v zimě příliš aktivní a teď během covidu zvlášť. Tento turnaj je tedy klíčový impuls, protože na ostrov přijíždějí nejen fotbalisté, ale i 43 mediálních domů a vytvoří se 3300 bednights. Pro nás je to motivace k tomu, podporovat podobné akce v dalších letech,” uvedl k turnaji ministr.

Malta v posledních letech do kvality trávníků a fotbalového zázemí investovala desítky milionů eur. Turnaj má upravená pravidla, mohou se střídat celé týmy. Zápasy jsou registrovány u UEFA, píská je certifikovaný rozhodčí a dá se na ně i sázet.

Postupně klání získalo mezinárodní rozměr. První rok spolu hráli jen trénující kluby, tedy Češi a Slováci, a zahráli si přátelské utkání s maltskými týmy. Ty jsou ale v kvalitě hry přece jen níže. Postupně se do hry přidali Rakušané a Dánové. „I pro zahraniční kluby má velký smysl, že si fotbalisté krom tréninku i zahrají s výbornými prvoligovými týmy,” říká Sochor.

Malta Tereza Zavadilová/Newstream

Pohár je celkem nákladná záležitost, pro fotbalisty se vypravuje letecký charter, Tipsport platí českým a slovenským klubům náklady do třiceti lidí, nad tento počet si to pak hradí sami. Zahraniční kluby Tipsport neplatí. Celkově do toho sázkovka dává bezmála pět milionů korun. „Určitě nám to přinese víc než to stojí, v podobě publicity i vztahů s kluby,” dodává Sochor. V lednu si byla stadion prohlédnout i Sparta kvůli tomu, zda na Maltu napřesrok vyšle svůj klub. Investice do fotbalového zázemí se Maltě vyplácejí: oficiálním partnerem se loni stal i Manchester United. Vypravení charteru stojí Tipsport asi milion korun.

Hvězdou letošního ročníku pro zahraniční novináře byl sedmatřicetiletý ex-obránce Liverpoolu Martin Škrtel, který nyní hraje za Trnavu. Má kontrakt v klubu do konce sezóny. „Co bude potom, nevím. Teď si užívám fotbal i všechno v klubu a připravujeme se na druhou půlku sezóny, která bude tvrdá, ale jsme myslím v dobré pozici,” řekl novinářům. 

Conor McGregor

Sedm nejbohatších sportovců na světě. Kdo vydělává nejvíc?

Pandemie covid-19 s příjmy profesionálních sportovců pořádně zamávala. Rušily se turnaje a snižovaly odměny. Přesto nestrádají, a to hlavně díky štědrým smlouvám se sponzory. Sedm nejlépe placených sportovců světa si v loňském roce dohromady vydělalo 819 milionů dolarů před zdaněním. Kdo se v žebříčku nejbohatších sportovců umístil a v jakém sportu jsou nejvyšší výdělky, když odhlédneme od příjmů ze sponzoringu?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tipsport Malta Cup 2023, finálové utkání Sandhausen - WSG Tirol

Zimní pohár se nám vyplatí, přitáhne to lidi k fotbalu v mrtvé sezóně, říká Sochor z Tipsportu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme