Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mzdy 2022: Výdělky porostou méně než inflace

česká koruna, bankovky, růst, mzdy
iStock
 Zlaťák

Po stagnaci v roce 2020 se ekonomika opět rozběhla a ruku v ruce s tím se zvyšují mzdy. Ovšem reálný růst výdělků brzdí extrémně vysoká inflace, která dle prognóz Ministerstva financí v příštím roce dosáhne 6,1 procenta. Podle České bankovní asociace (ČBA) růst mezd tak vysokou inflaci nevykompenzuje.

Reklama

Rozvoj firem brzdí nedostatek materiálu i pracovníků

Situace není pro firmy dobrá. Po loňském útlumu výroby i služeb se letos firmám dařilo lépe, nicméně v dalším růstu jim brání především akutní nedostatek materiálu. Tyto problémy by sice mohly způsobit propouštění, ale podle odhadů Ministerstva financí by se nezaměstnanost měla naopak snižovat.

Už během letošního roku došlo k výraznému poklesu nezaměstnanosti. Zatímco v lednu letošního roku dosahovala nezaměstnanost 4,1 procenta, v říjnu poklesla na 3,4 procenta. Rostly také rekordně průměrné mzdy. Ve 2. čtvrtletí 2021 meziročně dokonce o 11,3 procenta. Při započtění inflace činil růst 8,2 procenta. Důvodem byly především vyplacené odměny zdravotníkům.

Pracovníků je nedostatek 

Navíc na trhu práce je aktuálně velký nesoulad mezi volnými pracovními místy a počtem uchazečů o zaměstnání. Aktuálně připadá na jedno volné pracovní místo 0,7 uchazeče. To všechno nahrává tomu, že v roce 2022 mzdy porostou.

„Předpokládáme podobný vývoj jako letos, kdy napříč obory i regiony dochází k mírnému růstu mezd, který kompenzuje stagnaci v loňském roce. V části firem se zároveň vrací na původní úroveň finanční i nefinanční benefity, které byly v uplynulém pandemickém roce sníženy či zcela pozastaveny. Trh práce v České republice však stále značnou měrou ovlivňuje nejistota způsobená pandemií. Kromě nedostatku kvalifikovaných pracovníků brzdí ekonomiku také chybějící zdroje či komponenty. O výši finančního ohodnocení, stejně jako o případných benefitech, začínají rozhodovat opět kandidáti, kterých je na trhu obří nedostatek,“ myslí si Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment:

Vzhledem k vývoji pandemie covid-19 by vývojem mezd mohly opět zamíchat mimořádné odměny zdravotníkům

Buchtík, ředitel STEM

Bohatých Čechů bude přibývat. Ale chudých také, říká šéf STEM

Do vyšší střední vrstvy patří v Česku nyní asi dva a půl milionu lidí. To je o milion a půl víc než před dvaceti lety. Podle sociologa a ředitele výzkumného ústavu STEM Martina Buchtíka jde o nejvýraznější sociologickou změnu v české společnosti za poslední generaci.

Přečíst článek

Růst reálných mezd zpomaluje inflaci

Podle odhadů České bankovní asociace by růst mezd a platů měl dosáhnout 5,8 procenta v roce 2021, v příštím roce pak mzdy porostou podobným tempem. Ke zvyšování mezd určitě přispěje rovněž zákonné navýšení minimální mzdy v roce 2022 z 15 200 korun na 16 200 korun měsíčně. 

ČBA odhaduje, že trvající ekonomické nejistoty v souvislosti s pandemií covid-19 zkomplikují vyjednávací pozici zaměstnanců a v kombinaci s vysokou inflací to povede k mírnému poklesu reálných mezd. To odhaduje také i predikce Ministerstva financí. Zatímco inflace dosáhne 6,1 procenta, mzdy porostou jen o 5,1 procenta. Pro pracující to bude další nepříjemnost, neboť reálné mzdy klesaly i v roce 2020. 

Vývoj makroekonomických ukazatelů v jednotlivých letech a predikce na rok 2022 od Ministerstva financí. 
Ukazatele 2019 2020 2021 2022
Míra nezaměstnanosti v % 2,0 2,6 3,0 2,7
Růst mezd a platů v % 7,8 0,2 5,3 5,1
Inflace v % 2,8 3,2 3,5 6,1

Pozitivním ohledně vývoje je Štěpán Křeček z BH Securities, který se domnívá, že reálné mzdy dokonce porostou. 

„Nominální úroveň mezd poroste dvouciferným tempem. Reálné mzdy však porostou výrazně pomaleji kvůli vysoké inflaci. Na růst mezd bude tlačit hlavně nedostatek pracovních sil na trhu práce. Výrazný růst mzdových nákladů bude velkým strašákem pro firmy s nízkou přidanou hodnotou,“ uvádí.

Bude podle něj zajímavé sledovat, jak budou vyvíjet platy ve veřejném sektoru, kde chce nová vláda šetřit. „V této souvislosti je třeba upozornit, že mzdy v soukromém sektoru jsou v průměru nižší než platy ve veřejném sektoru, což se ukazuje jako problematické,“ dodává.  

peníze, ilustrační foto

Mzdy ve veřejné sféře rostly o 18 procent, dvakrát rychleji než v té soukromé

To se jen tak nevidí. Výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé.

Přečíst článek

Vývoj mezd v roce 2022 jednotlivých profesích

Samozřejmě rychlost růstu mezd se bude lišit napříč obory a v závislosti na vykonávané pozici. Křeček očekává, že mzdy porostou ve všech sektorech ekonomiky, v absolutním vyjádření pak nejvíce v IT odvětví. Součková zase předvídá těžké časy manažerům: „Pokud mzdy klesají, tak většinou jen u manažerských pozic, což je způsobeno jednak nižšími bonusy a jednak dostatkem volných manažerských kandidátů.“

Zároveň upozorňuje, že je lepší se ozývat častěji a být proaktivní. Z pohledu zaměstnavatele totiž platí, že kdo se nehlásí o přidání, je spokojený. Pokud pracovník odvádí svoji práci dobře, ale bere nižší mzdu než kolegové na srovnatelných pozicích nebo u jiných firem, měl by si říci o zvýšení mzdy. „Doporučujeme si před žádostí o přidání ověřit svoji cenu na trhu práce, která může být po více letech diametrálně odlišná od toho, za kolik pracovník původně nastupoval, i než kolik aktuálně bere,“ zakončuje Součková. 

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme