Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální ekonomika letos poroste méně, než Mezinárodní měnový fond čekal

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová
Mezinárodní měnový fond

Kvůli problémům s dodávkou a zvedajícím se číslům nových případů nakažených musel Mezinárodní měnový fond (MMF) podle serveru CNBC snížit svou prognózu globálního růstu ekonomiky pro tento rok na 4,4 procenta. To je o půl procenta nižší číslo, než MMF ve svých odhadech uvádělo dříve. Vyhlídka se opírá hlavně o horší předpověď pro dvě největší ekonomiky světa Spojených států a Číny.

Reklama

Loni podle fondu stouplo světové HDP o 5,9 procenta. „Globální ekonomika vstupuje do roku 2022 ve slabší pozici, než jsme očekávali,“ uvedl fond a zdůraznil, že svět letos mohou potkat ještě další události, které s ekonomikou dokáží nepředvídatelně zamávat. Letošní inflace by měla vydržet déle, protože se očekává polevení od globálních problémů, které světové politiky sužují.

Vývoj globální ekonomiky podle Mezinárodního měnového fondu (v procentech):

pramen: Bloomberg, MMF

Ekonomika Spojených států bude v roce 2022 růst o  procenta, což je o 1,2 procenta méně, než se odhadovalo v říjnových výhledech MMF. Prognózy pro Čínu říkají, že bude růst o 4,8 procent, což je o 0,8 procent méně, než činil původní odhad. Situaci v nejlidnatějším státě ovlivňují striktní proticovidová nařízení a také finančním tlak na místním realitním trhu. 

Miliardář Igor Fait, brněnský průmyslník a finančník, kupuje prostřednictvím své investičky Jet 2 Kappa německou tiskařskou skupinu Euro-Druckservice. Ta v Česku vlastní tiskárny Typos, Svoboda Press a Severotisk.

Miliardář Fait sází na papír. Investuje do tiskáren

Miliardář Igor Fait, brněnský průmyslník a finančník, kupuje prostřednictvím své investičky Jet 2 Kappa německou tiskařskou skupinu Euro-Druckservice. Ta v Česku vlastní tiskárny Typos, Svoboda Press a Severotisk. Spojení posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svém webu.

Přečíst článek

„Když se podíváme na výhledy na rok 2023, předpovídaný růst jeo 0,2 procentního bodu na 3,8 procenta. Každopádně je to předpověď, která nebere v úvahu možnost vzniku nového typu koronaviru a říká, že zotavení ekonomiky závisí na spravedlivém celosvětovém přístupu k vakcínám a zdravotní péči,“ píše MMF ve své zprávě.

Aktualizace výhledu neobsahuje data za všechny země světa. Co se týče Česka, mise MMF v listopadu předpověděla, že tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta z loňské hodnoty 2,6 procenta. Ministerstvo financí minulý týden zhoršilo výhled růstu HDP České republiky na letošní rok na 3,1 procenta, zatímco prognóza z listopadu počítala s růstem o 4,1 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme