Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Problém. Ukrajinské dráhy přestávají přepravovat běloruský potaš

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo
iStock
 ČTK

Hrozí další surovinová krize? Potaš je hnojivo, užívá se při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, při výrobě mýdel i pracích prášků.

Reklama

Ukrajinské státní dráhy s platností od dnešního dne zastavily přepravu běloruských potašových hnojiv přes ukrajinské území, uvedla ruská tisková agentura TASS s odvoláním na internetovou stránku železnic. Opatření, které postihne běloruského výrobce Belaruskali, znamená zákaz železniční přepravy přes Ukrajinu mimo jiné do Česka, Maďarska, Rumunska a na Slovensko.

USA loni zařadily na svůj sankční seznam běloruský státní podnik Belaruskali, který je druhým největším výrobcem potaše na světě. Později oznámily, že postih rozšiřují mimo jiné na společnost, která zajišťuje pro Belaruskali export. Firma se mezitím ocitla i na sankčním seznamu Evropské unie.

Export potaše představuje klíčový zdroj deviz v příjmech běloruského autoritářského režimu. To, že se vývoz běloruské potaše donedávna uskutečňoval přes litevský přístav Klajpeda, vyvolalo ve Vilniusu na konci loňského roku bezmála vládní krizi.

Litevská vláda se minulý měsíc rozhodla anulovat dohodu o přepravě běloruského potaše. Bělorusko počátkem února v odvetě zakázalo přepravu litevského zboží po železnici.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Minuty po ohlášení výsledků se akcie společnosti Meta Platforms neboli Facebooku zřítily o 25 procent. Představovalo to více než 200 miliard ztrát, což se stalo největším pádem v historii. Ve stejnou chvíli portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan přikupoval akcie stejné firmy. „Facebook v současnosti opravdu není předražený. A další růst mu predikují i velké banky,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz muž, který se podílí na správě majetku nejbohatších Čechů a Slováků. 

Přečíst článek

Minsk tvrdí, že se na danou situaci delší dobu připravoval a dodávky potaše posílá přes Rusko. Delší cesta pro producenta prý představuje mírnou ztrátu, kompenzovanou však růstem cen na světovém trhu.

Potaš, neboli uhličitan draselný, se používá v zemědělství jako hnojivo, ale také při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, při výrobě mazlavých mýdel, je součástí pracích prášků a využití nachází i v potravinářství.

Jedním z dosud posledních projektů společnosti Brunnthaller byl kravín pro Agrodružstvo Lhota pod Libčany - Osičky dokončená v prosinci 2021.

Český byznys na Ukrajině běží dál, podnikatelé se ale stahují domů

Napětí kolem případné invaze Ruska na Ukrajinu zatím nemá vážný dopad na české firmy podnikající na Ukrajině či tam vyvážející svou produkci. Z bezpečnostních důvodů se ale zástupci firem začali stahovat do tuzemska a vyčkávají na další dění, které nelze spolehlivě odhadnout. V případě eskalace vývoje pak firmy zvažují odložení svých dodávek, řekla serveru newstream.cz šéfka ukrajinského zastoupení státní agentury CzechTrade Oksana Antonenko.

Přečíst článek

Reklama

Související

Náklady na obnovu Ukrajiny překročily 450 miliard eur

Náklady na obnovu Ukrajiny závratně rostou. K zemi už padla desetina všech tamních budov

Přečíst článek

EK chce utišit bouřící se farmáře. Navrhuje omezit dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme