Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stablecoiny děsí bankéře. Jejich vazba na reálná aktiva může spustit krizi

Nebezpečí, ztráta jistoty, pád, nestabilita, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Tether, třetí největší kryptoměna světa, zneklidňuje některé ekonomy. Představitelé americké centrální banky (Fed) označili digitální měnu, která je vázána na dolar, za riziko, které může vnést nestabilitu do celého finančního trhu, píše CNBC.

Reklama

Někteří investoři se pak domnívají, že ztráta důvěry v tether by se mohla stát kryptoměnovou černou labutí, tedy nepředvídatelnou událostí, která by měla vážný dopad na trh. Stále více se také ekonomové obávají, že problémy kolem tetheru by mohly mít dopady i na trhy mimo digitální měny.

Tether je stejně jako bitcoin kryptoměnou, od bitcoinu a většiny dalších měn se však velmi liší. Je to totiž takzvaný stablecoin, tedy digitální měna, která je vázána na reálná aktiva. Tyto měny si tak na rozdíl od většiny kryptoměn udržují stabilní hodnotu. Běžné kryptoměny jsou velmi nestabilní, například hodnota bitcoinu v dubnu vzrostla na rekordních téměř 65 tisíc dolarů (1,4 milionu korun), od té doby se ale snížila téměř o polovinu.

Tether je navázán na americký dolar. Zatímco hodnota dalších kryptoměn často kolísá, cena tetheru obvykle odpovídá jednomu dolaru. Neplatí to ale vždy a kolísání hodnoty tetheru v minulosti investory děsilo. Obchodníci s kryptoměnami často používají tether k nákupu dalších kryptoměn, a to jako alternativu k dolaru.

Kryptoměny nejsou regulovány a mnoho bank odmítá obchody s digitálními měnami kvůli vysoké míře rizika s tím spojené. V takových případech mají tendenci nastupovat stablecoiny.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Vrtkavý bitcoin od začátku roku ztratil už polovinu své hodnoty

Cena bitcoinu se po úterním pádu pod hranici 30 tisíc dolarů mírně zotavuje. Během středy nejznámější kryptoměna opět vystoupala ze své letošní nejnižší hodnoty zpět k 34 tisícům dolarů a kolísá na obě strany. Od maxima téměř 65 tisíc dolarů, kde se ocitla letos v dubnu, už bitcoin odepsal téměř polovinu své hodnoty. Ukazují to záznamy na specializovaném webu CoinDesk.

Přečíst článek

Někteří investoři a ekonomové se však obávají, že emitent tetheru, kterým je společnost Tether Limited, nemá dostatečné dolarové rezervy, které by potvrdily jeho navázání na dolar. V květnu firma odhalila, že pouze zlomek jejích rezerv, přesně 2,9 procenta, je v hotovosti, zatímco drtivá většina je v komerčních papírech ve formě nezajištěného krátkodobého dluhu.

To by podle americké investiční banky JPMorgan zařadilo tether mezi deset největších držitelů komerčních dluhopisů na světě. Tether tak lze přirovnat k tradičním fondům peněžního trhu, ovšem bez jakékoliv regulace. S tokeny v hodnotě více než 60 miliard dolarů v oběhu má pak tether vyšší vklady než mnoho amerických bank.

Už dlouho se objevují obavy, zda se tether nevyužívá k manipulaci s cenou bitcoinu. Jedna studie tvrdí, že tokeny byly použity k podpoře bitcoinu v roce 2017.

Analytici JPMorgan dříve varovali, že náhlá ztráta důvěry v tether by mohla mít za následek vážný likvidní šok pro širší trh s kryptoměnami. Existují ale také obavy, že náhlé stahování tetheru by mohlo ovlivnit i jiná aktiva než kryptoměny.

Prezident bostonského Fedu Eric Rosengren minulý měsíc označil tether a další stablecoiny za jedno z možných vážných rizik pro finanční stabilitu. Stablecoiny se podle něj stávají stále populárnější a v budoucnu by se mohla snadno spustit krize, pokud se nepodaří je regulovat a zajistit jejich větší stabilitu, neboť se stanou důležitějším sektorem finančního trhu.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme