Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza Mostecké uhelné: Soud potvrdil verdikt švýcarské prokuratury, který připravil Čmejlu o miliardy

Miliardář Marek Čmejla
ČTK
 ČTK

Pražský městský soud uznal švýcarský rozsudek, který uložil miliardáři Marku Čmejlovi v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) trest propadnutí majetku v hodnotě 204,2 milionu švýcarských franků (zhruba 5,2 miliardy korun). Vyhověl tak návrhu českého ministerstva spravedlnosti, respektive žádosti švýcarské prokuratury. Pokud rozhodnutí nabyde právní moci, bude švýcarský rozsudek vykonatelný i na území ČR.

Reklama

„Námitky uplatněné obhajobou jsme vyhodnotili jako nerelevantní,“ uvedl předseda soudního senátu Tomáš Kubovec. Čmejlovi by měly v Česku propadnout akcie firem ČEZ a Telefónica, zejména ale stavby a pozemky v Ústeckém a Středočeském kraji a v Průhonicích.

Švýcarsko Čmejlu potrestalo za podvod a praní špinavých peněz dvouletou podmínkou a také propadnutím tzv. náhradní hodnoty ve prospěch Švýcarské federace. Když bylo toto rozhodnutí definitivní, zastavil pražský městský soud počátkem tohoto roku Čmejlovo stíhání v české větvi kauzy MUS, protože se stalo nepřípustným. Švýcarské prokuratura se už předtím obrátila na české ministerstvo s žádostí o uznání propadnutí majetku, přičemž argumentovala Úmluvou o praní, vyhledávání, zadržování a konfiskaci výnosů ze zločinu. Pražský městský soud loni část Čmejlova majetku zajistil.

Investoři za den vybrali z kryptoměnové burzy Binance 956 milionů dolarů

Investoři vybrali z kryptoměnové burzy Binance za jediný den 956 milionů dolarů

Investoři vybrali z kryptoměnové burzy Binance za uplynulý den asi 956 milionů dolarů (21,4 miliardy korun). S odvoláním na data analytické společnosti Nansen o tom informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

K dnešnímu soudnímu zasedání ohledně uznání a výkonu švýcarského rozsudku z roku 2013 Čmejla nedorazil. Jeho advokátka Agáta Jansová se snažila uznání verdiktu zvrátit. Uvedla, že Švýcarsko porušilo Čmejlovo právo na spravedlivý proces – konkrétně právo na účinnou obhajobu, na bezplatnou pomoc tlumočníka a na účinný opravný prostředek. Švýcaři navíc podle ní porušili princip presumpce neviny.

Právnička poukázala mimo jiné na to, že švýcarský soud při vyhlášení rozsudku nesdělil podstatné části odůvodnění rozhodnutí, takže Čmejla se s ním mohl seznámit až mnohem později z překladu doručené písemné podoby rozsudku. Žádala o doplnění dokazování zvukovými záznamy ze švýcarského procesu, to ale Kubovcův senát zamítl.

Miliardový majetek

Šestapadesátiletý miliardář Čmejla žije v Monaku, vinu v kauze MUS vždy odmítal. Vystudovaný kybernetik a někdejší baskytarista skupiny Tichá dohoda figuruje na 57. až 58. místě letošního žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavil deník E15 a který vyčíslil hodnotu Čmejlova majetku na 9,4 miliardy korun.

Miliardář Karel Pražák

Miliardář Pražák kupuje bývalou hradeckou Rubenu

Investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka kupuje firmu Trelleborg Bohemia se sídlem v Hradci Králové, tedy bývalou hradeckou Rubenu. Podnik vyrábí hlavně komponenty do aut.

Přečíst článek

Čmejla se o pozici v žebříčku dělí s manažerem Jiřím Divišem, kterého Švýcarsko v kauze MUS rovněž odsoudilo a který byl rovněž původně obžalovaný i v české větvi případu. Pražský městský soud dnes bude rozhodovat i o uznání Divišova švýcarského rozsudku.

V české větvi kauzy MUS uložil soud letos v červnu bývalému manažerovi těžební firmy Antoniu Koláčkovi 7,5 roku vězení a propadnutí několika set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele MUS Oldřicha Klimeckého potrestal šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Oba muži také dostali pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Manažeři včetně Čmejly podle tohoto nepravomocného rozsudku v roce 1998 skrytě ovládli MUS, když z ní odčerpali peníze pod záminkou zhodnocení v zahraničí. Poté vyčkali, až cena akcií klesla, a od českého státu odkoupili jeho podíl přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Škodu způsobenou Česku vyčíslil soud na 2,37 miliardy korun. Prodej státního podílu schválila jednomyslně v červenci 1999 vláda pozdějšího prezidenta Miloše Zemana.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Koláček se v kauze MUS odvolal a slibuje nová odhalení

Antonio Koláček exkluzivně pro Newstream: Odvolal jsem se. Příběh MUS musí ještě pokračovat

Přečíst článek
Antonio Koláček

Bývalý uhlobaron Antonio Koláček před klíčovým soudem: Věřím v karmu. Zvítězím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme