Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Pražák kupuje bývalou hradeckou Rubenu

Miliardář Karel Pražák
Kaprain Group
 ČTK

Investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka kupuje firmu Trelleborg Bohemia se sídlem v Hradci Králové, tedy bývalou hradeckou Rubenu. Podnik vyrábí hlavně komponenty do aut.

Reklama

Transakci musí ještě posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom ve středu informoval na svém webu. Švédská skupina Trelleborg, která je prodejcem, o transakci informovala na webových stránkách, cenu prodávané firmy ale neuvedla. Trelleborg hradeckou Rubenu koupil v roce 2015 za 31 miliard korun.

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech výroby pryže, gumy a gumárenských produktů. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,” uvedl ÚOHS. Spojení firem posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tak vydá do 20 dnů.

Skupina Kaprain kupuje Trelleborg Bohemia prostřednictvím firmy Kaprain Rubber. Jejím prostřednictvím koupila v roce 2021 od Trelleborgu už Rubenu Náchod. Švédská skupina prodává celu svou divizi na výrobu pneumatik, Trelleborg Weel Systems, japonské skupině Yokohama Rubber Company, dokončení transakce oznámila letos v květnu. Ve Zlíně ukončila výrobu pneumatik a propustila 200 lidí.

Trelleborg na svých stránkách uvedl, že dokončení prodeje Trelleborg Bohemia očekává v posledním čtvrtletí letošního roku. „Antivibrační řešení pro lehká a těžká vozidla pro nás nejsou hlavním předmětem podnikání. Jsme proto rádi, že jsme našli nového vlastníka, který chce provoz dále rozvíjet s jasnějším regionálním zaměřením,“ uvedl k prodeji hradecké firmy prezident a generální ředitel skupiny Trelleborg Peter Nilsson.

Trelleborg Bohemia v loňském roce vykázala čistý obrat 1,2 miliardy korun, po zdanění byla 424,6 milionu ve ztrátě. Zabývá se výrobou automobilových komponent, pogumovaných válců nebo lisovaných dílů. Součástí skupiny Trelleborg je od roku 2016.

Miliardář Karel Pražák byl krizový manažer Petra Kellnera a jeho společnosti PPF, se kterou dlouhodobě spolupracuje. Je majitelem investiční společnosti Kaprain Holdings i hokejového klubu HC Sparta Praha. Letos v září jeho investička od Andreje Babiše koupila za více než 10 miliard korun vydavatelství MAFRA a chemičku Synthesia. Transakce čeká na schválení antimonopolním úřadem.

Kaprain miliardáře Pražáka koupil rozsáhlý průmyslový areál u O2 areny

Miliardář Pražák přikoupil pozemky u O2 areny. Postaví tam byty

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka koupila od amerického průmyslového koncernu Howden brownfield v Praze 9 o rozloze přes pět hektarů. Podle plánů městské části by na pozemcích v blízkosti O2 areny měla vyrůst nová čtvrť se stovkami bytů, kancelářemi a obchody. Cenu obchodu strany nezveřejnily. Podle odhadů z trhu jsou to ale vyšší stovky milionů korun, uvedly Hospodářské noviny (HN).

Přečíst článek

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Prodáno. Babiš se zbavil Mafry a Synthesie, putují do rukou miliardáře Pražáka

Jedna z největších akvizic roku je u konce. Investiční skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka a společnost Agrofert se dohodly na prodeji chemických závodů Synthesia, vydavatelství Mafra vydávající mimo jiné deník MfDnes a společnosti Londa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme