Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak přispět na obnovu nemocnice na Ukrajině? Stačí hrát Fortnite

Hra Fortnite
ČTK
 ČTK

V oblíbené počítačové hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce.

Reklama

S nápadem přišla ukrajinská vládní dárcovská platforma United24 a herní pobočka francouzské reklamní agentury Havas Play. O projektu informovala agentura AFP a ukrajinská verze serveru Komersant.

Fortnite patří k nejoblíbenějším internetovým počítačovým hrám, měsíčně ji hraje asi 221 milionů uživatelů. K mapě číslo #1992-2531-2170 s vyobrazením Majdanu se za prvních 24 hodin připojilo přes 3000 hráčů.

Herní mapy vytvářejí nejen vývojáři, ale také nadšení jednotlivci. Loni v březnu americká vývojářská firma Epic Games, z jejíž dílny Fortnite pochází, zavedla model monetizace map vytvořených soukromými uživateli. Čím více lidí a delší dobu stráví v dané mapě, tím více peněz její autor dostane. Autoři nejoblíbenějších prostředí tak podle AFP loni inkasovali od Epic Games i deset milionů dolarů (235 milionů korun). Na stejném principu teď funguje i mapa Majdanu a příjmy z její návštěvy půjdou na obnovu nemocnice.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Zničíme každou stíhačku F-16, kterou Ukrajinci použijí. Jaké má plány s Českem?

Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters. Ruský prezident také vyvrátil, že by Rusko zaútočilo na Polsko či Česko.

Přečíst článek

„Po dvou letech války se stále častěji obracíme ke kreativním nápadům a nekonvenčním komunikačním prostředkům, abychom světu připomněli, že Ukrajina potřebuje podporu. Věříme, že zapojení do jedné z nejpopulárnějších her na světě pomůže přitáhnout pozornost k Ukrajině a pomůže obnovit lékařskou ambulanci v Mykolajivské oblasti,“ uvedla koordinátorka platformy United24 Jaroslava Hresová. Rusko od začátku invaze poškodilo více než 1500 nemocnic, z nichž 195 bylo téměř úplně zničeno, připomněla.

Od začátku války Ruska proti Ukrajině před dvěma lety několik herních studií věnovalo část svých příjmů na humanitární pomoc Ukrajině. Epic Games v roce 2022 slíbila věnovat na pomoc Ukrajině 144 milionů dolarů (3,4 miliardy korun), což byly příjmy této firmy ze hry Fortnite za dva týdny, píše AFP.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme