Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investicemi proti inflaci. Fondy vydělávají pět procent

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Akciové fondy díky situaci na trhu vydělávají výrazně více než ostatní. Nesou ale také vyšší míru rizika.

Reklama

Průměrný český investor do podílových fondů v prvním pololetí vydělal 5,5 procenta. Výrazně se rozevřely nůžky mezi jednotlivými typy fondů, ty akciové se vezly na pozitivní vlně dosahování dalších rekordů na mnoha burzách. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu.

„Vyššího zhodnocení dosahuje letos dynamický český investor držící v portfoliu akciové podílové fondy. Ty mu za uplynulé dva kvartály přinesly podle Indexu českého investora zisk 11,3 procenta. Naopak horší výkonnosti čelí konzervativní investor, když jsou dluhopisové fondy po půl roce de facto na stejné výchozí úrovni,“ komentoval vývoj hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select Richard Bechník.

Značný vliv na investice měl i vývoj měn. V kurzu k americkému dolaru se sice česká koruna v pololetí nacházela na úrovni z počátku roku, vůči euru ale znatelně posílila. U eurových investic tak vyšší tempo růstu vykázaly podílové fondy měnově zajištěné do české koruny. Zatímco první tři měsíce roku jasně dominovaly hodnotové akciové fondy, druhý kvartál svědčil spíše růstovým akciovým fondům.

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Na předních místech se v Indexu českého investora umisťovaly fondy z oblasti hodnotových akcií, jako jsou finanční a energetické akcie. Znatelný náskok si ale vybudovaly v prvním čtvrtletí, v druhém již většinou lehce zaostaly za fondy růstových akcií.

Regionálně slušných výsledků dosahovaly cenné papíry především ze střední Evropy, které se podařilo zmírnit šíření nákazy koronaviru spolu se zrychlením tempa očkování. V rámci akciových trhů finanční sektor těžil z očekávaného rychlejšího zvedání úrokových sazeb než ve většině ostatních regionů.

Celkově bylo první pololetí horší pro dluhopisové fondy. Výkonnostní rozdíly mezi rizikovějšími a bezpečnými dluhopisy téměř zanikly, zatímco v prvním kvartále rizikovější vysoko úročené dluhopisy jasně dominovaly. Atraktivnější začaly být peněžní fondy zaměřené na repo operace v české koruně, které podpořilo zvednutí úrokových sazeb ČNB, uvedl Bechník.

Slušně zhodnotily komoditní fondy. Zvláště se dařilo těm orientovaným na ropu či například měď. Naopak horší výkonností si prošly fondy, které svoji hodnotu odvíjí od ceny zlata.

Majetek ve fondech kolektivního investování se podle dat Asociace pro kapitálový trh za první čtvrtletí 2021 zvýšil meziročně o 29 miliard na 619 miliard korun.

Automuzeum Svět Škodovek v Mrači
video

Pavel Zima ze Seznamu otevřel muzeum Škodovek

Svět Škodovek v Mrači nabízí kolem stovky krásných vozů z Mladé Boleslavi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek
Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme