Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace na Slovensku brzdí. I tak tam ale ceny stále rostou nejrychleji z eurozóny

Inflace na Slovensku brzdí. I tak tam ale ceny stále rostou nejrychleji z eurozóny
Profimedia
 ČTK

Meziroční míra inflace na Slovensku v říjnu zpomalila na 7,1 procenta ze zářijových 8,2 procenta. Byla tak na minimu od loňska a tempo zvolnila osmý měsíc v řadě, uvedl slovenský statistický úřad. Navzdory tomuto vývoji rostly ceny zboží a služeb na Slovensku nejrychleji ze všech zemí eurozóny.

Reklama

Ke zvolnění inflace přispěl vývoj cen potravin, jakož i bydlení a energií, které mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností. Meziroční růst cen potravin se na Slovensku poprvé od loňského března dostal na jednocifernou hodnotu, a to 8,9 procenta. O více než desetinu zdražily už jen chléb a obiloviny a rovněž méně významné položky spotřebního koše, jako například ryby, cukr a cukrovinky, dále koření a přísady. Až o 8,2 procenta naopak zlevnily oleje a tuky, které loni výrazně zdražily.

Ceny v kategorii bydlení a energie vzrostly v říjnu meziročně o 5,8 procenta, což je nejméně od konce roku 2021.

Dvouciferným tempem proti loňsku stouply na Slovensku v říjnu ceny už jen v kategorii vzdělávání, dále v restauracích a hotelech, stejně jako ve zdravotnictví.

Lukáš Kovanda: Sousední vlády hledají způsoby, jak ulevit lidem od drahých energií. Fialova vláda hledá důvody, proč to nejde

Německo, Polsko i Slovensko budou na rozdíl od Česka v roce 2024 ulevovat lidem od drahých energií, zvažují i využití výnosu z emisních povolenek – to podle české vlády nejde. Přitom všechny tři dané země jsou zadluženější než Česko, zdůrazňuje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Nejhorší výsledek v rámci eurozóny

Inflace na Slovensku je výrazně vyšší než průměr za celou eurozónu, ve které podle dřívějšího odhadu unijního statistického úřadu Eurostat spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly meziročně o 2,9 procenta. Na Slovensku inflace sestavená na základě mezinárodní metodiky dosáhla podle Eurostatu 7,8 procenta.

V České republice meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zrychlil na 8,5 procenta ze zářijových 6,9 procenta. Stalo se tak po předchozích osmi měsících zmírňování tempa inflace. Údaj za říjen je ale ovlivněn tím, že před rokem čeští statistici zahrnuli do výpočtu vládní úsporný tarif na energie jako zlevnění elektřiny.

Dalibor Martínek: Inflace za říjen bude 8,3 procenta, tvrdí analýza ČNB. Klesnou před Vánoci sazby?

Spotřebitelské ceny za říjen podle analýzy České národní banky vzrostou meziročně o 8,3 procenta. Konkrétní číslo zveřejní Český statistický úřad v pátek ráno. Za září byl podle úřadu meziroční růst cen o 6,9 procenta.

Přečíst článek

Ficova vláda zamítla další balík vojenské pomoci Ukrajině

Před volbami na Slovensku jejich hlavní favorit Robert Fico hlásal, že v případě vítězství jeho strany Směr, nepošle Ukrajině už ani náboj. Na jeho slova právě došlo. Slovenská vláda dnes zamítla další balík vojenské pomoci Ukrajině.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Inflace v EU zpomaluje, stále se ale drží nad 10 procenty. V ČR je pátá nejvyšší

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU. Hůř jsou na tom už jen Estonci a Litevci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme