Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hliník je nejdražší za víc než 13 let, na burze stojí tuna 70 tisíc korun

Hliník
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Zavřené hutě v Číně i Evropě vyhání cenu hliníku na třináctileté rekordy. Tuna tohoto barevného kovu na burze kovů v Londýně stojí víc než 3200 dolarů.

Reklama

Trh s barevnými kovy zůstává podle analytiků společnosti ANZ, kteří se tomuto segmentu věnují, stále napjatý. Výroba hliníku v čínském městě Paj-se, které se kvůli koronaviru dostalo do uzávěry, se sice po odstávce rozjela, ale omezení mobility stále ztěžuje přepravu této suroviny. V Evropě produkci hliníku zase utlumily vysoké náklady na energii. Výsledkem je pokles zásob hliníku ve skladech registrovaných při Londýnské burze kovů (LME) a rapidní růst jeho ceny.

Na skladech je nyní 761 950 tun hliníku, což je nejméně od roku 2007, před necelým rokem to byly skoro dva miliony tun hliníku. Cena hliníku tak pokračuje v růstu a vyšplhala se na další maximum za více než 13 let. 

Cena tříměsíčního kontraktu na hliník na burze LME vykazuje růst zhruba o 0,3 procenta na 3276,50 dolaru (asi 69 850 koeun) za tunu. V průběhu asijského obchodování se předtím dotkla hranice 3282 dolarů, a byla tak nejvýše od července 2008.

Loni se cena hliníku zvýšila o 42 procenta. Od začátku letošního roku zatím vzrostla téměř o 16 procent.

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Zlato nyní klidně nakupujte. Ale jen trošku

S investováním do zlata opatrně. Za posledních deset let žlutý kov zhodnotil v polovině letošního ledna v dolaru, v němž se ve světě obchoduje, o 12,7 procenta, ročně průměrně o 1,2 procenta. Po přepočtu do korun se dočkal zhodnocení o sedmnáct procent, ročně průměrně o 1,6 procenta. Při průměrné roční inflaci v letech 2012 až 2021 čítající v Česku 2,1 procenta to značí, že zlato nepředstavovalo ani příslovečnou ochranu před inflací, za niž je často vydáváno.

Přečíst článek

zlato, zlaté slitky

Zlato se vrací pod zem. Češi skupují cihly a zakopávají je na zahradě

Strach z inflace, nejistoty spojené s pandemií a narůstající nedůvěra ve schopnosti politiků i ekonomů žene Čechy k horečnému skupování zlatých cihel. Ty přitom pozvolna docházejí. Vyplatí se nyní nákup zlata? 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme