Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální HDP letos zpomalí kvůli inflaci a válce na Ukrajině

Globální ekonomika letos zpomalí kvůli inflaci a válce na Ukrajině.
ČTK / AP
 ČTK

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad letošního růstu globální ekonomiky. Podle aktualizované prognózy fondu se celosvětový hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 2,9 procenta, zatímco loni v říjnu MMF letošní růst odhadoval na 2,7 procenta. Ke zlepšení výhledu podle měnového fondu přispělo předpokládané oživení ekonomické aktivity v Číně, kterou loni brzdila přísná opatření proti šíření koronaviru.

Reklama

Navzdory zlepšení letošního výhledu by měl růst světové ekonomiky zpomalit z loňských 3,4 procenta. "Předpověď nízkého růstu ekonomiky v roce 2023 odráží zvýšení úrokových sazeb centrálních bank v rámci boje proti inflaci i válku na Ukrajině," uvedl MMF.

Aleš Michl, guvernér ČNB

MMF se dostává „do křížku“ s ČNB. Hazarduje s osudem české ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém zveřejněném pravidelném hodnocení české ekonomiky vyhlíží pro letošek propad její ekonomické výkonnosti reálně o 0,5 procenta. Pro srovnání Česká národní banka (ČNB) pro rok 2023 prognózuje pokles tuzemské ekonomiky o 0,7 procenta, zatímco ministerstvo financí počítá se snížením jejího výkonu pouze o 0,2 procenta. Zhruba „mezi“ je také odhad inflace v podání MMF, který pro letošek Česku prognózuje průměrný celoroční růst hladiny spotřebitelských cen v ČR o 9,3 procenta, zatímco ČNB o 9,1 procenta a ministerstvo financí o 9,5 procenta.

Přečíst článek

V příštím roce počítá fond se zrychlením tempa růstu na 3,1 procenta. Výhled však mírně zhoršil proti říjnu, kdy na příští rok počítal s růstem o 3,2 procenta.

Recese se vyhne Německu, zasáhne Británii 

Podle odhadu by eurozóna měla letos růst o 0,7 procent a MMF neočekává recesi v Německu ani v Itálii. HDP naopak podle prognózy klesne o 0.6 procenta v Británii. Navzdory nepříznivým dopadům války a mezinárodních sankcí by ruské HDP mělo letos meziročně vzrůst o 0,3 procenta.

V Davosu začíná světvé fórum, ekonomové očekávají, že svět nemine recese.

Inflace, zadlužení, válka. Globální recese je pravděpodobná, ukazuje průzkum

Dvě třetiny hlavních ekonomů ze soukromého a veřejného sektoru očekávají v letošním roce globální recesi. Ukázal to průzkum Světového ekonomického fóra (WEF). Přibližně 18 procent z nich přitom považuje recesi globální ekonomiky za velmi pravděpodobnou. To je více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím průzkumem z loňského září.

Přečíst článek

MMF výrazně zlepšil odhad růstu čínské ekonomiky, jejíž výkon by se měl zvýšit meziročně o 5,2 procenta. Říjnová prognóza při tom mluvila o růstu o 4,4 procenta. Optimističtější je odhad také pro Spojené státy, kde MMF očekává zvýšení HDP o 1,4 procenta,

MMF také předpověděl, že celosvětová inflace v letošním roce klesne na 6,6 procenta z loňských 8,8 procenta. V příštím roce podle MMF inflace sestoupí na 4,3 procenta, zůstane ale nad úrovněmi z let těsně před pandemií, kdy se pohybovala kolem 3,5 procenta.

Těžiště světového ekonomického výkonu se v té souvislosti do roku 2037 ještě více přesune směrem do Asie, zejména do její jihovýchodní části.

Lukáš Kovanda: Světu v roce 2023 hrozí recese více, než se myslelo. Během 15 let Evropa upadne, její místo obsadí Asie

Výkon světové ekonomiky letos poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (odpovídá zhruba 2280 bilionům korun), v příštím roce jí ale hrozí recese.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinská ekonomika se po roce války hrabe z nejhoršího. Bez pomoci Západu to nezvládne

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme