Reklama

Globální dluh stoupl k rekordu. Nejvíce si půjčují největší ekonomiky: USA a Čína

Peking
Pixabay
 ČTK

Globální dluh napříč všemi sektory v prvním čtvrtletí stoupl na rekordních více než 305 bilionů USD (7,2 biliardy korun). Nejvíce si půjčily dvě největší ekonomiky světa, Čína a Spojené státy. Poměr globálního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) ale klesl.

Reklama

Dluh Číny se v prvním čtvrtletí zvýšil o 2,5 bilionu USD a dluh Spojených států o 1,5 bilionu USD. Celkový dluh eurozóny však již třetí čtvrtletí za sebou klesl. 

Analýza Institutu pro mezinárodní finance (IIF), jehož členy je více než 400 bank a finančních institucí po celém světě ukázala, že mnoho zemí, rozvinutých i rozvojových, vstoupilo do cyklu zpřísňování měnové politiky s vysokou úrovní dluhu v dolarech. Cílem zpřísňování měnové politiky je omezit inflační tlaky, IIF však upozornil, že vyšší výpůjční náklady prohloubí dluhovou zranitelnost těchto zemí.

nákupy, ilustrační foto

Česká ekonomika letos poroste pod dvě procenta. Je to méně než průměr EU, zní z Bruselu

Evropská komise výrazně snížila odhad letošního růstu české ekonomiky na 1,9 procenta. Ještě v únoru přitom odhadovala, že poroste o 4,4 procenta.

Přečíst článek

Hlavní podíl na růstu dluhu měly úvěry pro firmy mimo finanční sektor a vládní úvěry. Dluh firem mimo finanční sektor vzrostl nad 236 bilionů USD, což je zhruba o 40 bilionů více než před dvěma lety, kdy udeřila pandemie covidu-19.

Poměr dluhu k HDP však celosvětově klesl na 348 procent. Je tak 15 procentních bodů pod rekordní hodnotou zaznamenanou před rokem. Velké zlepšení zaznamenaly země Evropské unie. Naopak nárůst tohoto ukazatele zaznamenaly Vietnam, Thajsko a Korea.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme