Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Efekt napnutých rozpočtů: Dlužníků na nájmech opět přibylo

panelák, Jižní Město
ČTK
 ČTK

Lidí, kteří v Česku dluží za nájemní bydlení, mírně přibylo. V současné době je jich 12,3 procenta, zatímco loni to bylo 10,8 procenta. Důvodem nárůstu je pokles příjmů domácností. Vyplývá to z analýzy společnosti UlovDomov.cz, která spravuje 2800 bytů po celé České republice. Mezi dlužníky jsou ti, kteří mají více než 30 dnů po splatnosti nezaplacené závazky přes 1000 korun.

Reklama

"Za zvyšujícím se počtem dlužníků je fakt, že disponibilní příjem domácností za poslední roky klesl. Rozpočty domácností jsou více napnuté, je v nich méně prostoru na nečekané výdaje," uvedl ředitel UlovDomov.cz Michal Hrbatý.

To, že se horší finanční dostupnost bydlení, potvrzuje například říjnový průzkum skupiny Generali Investments. Podle něj kvůli drahým energií, inflaci a úrokovým sazbám snižuje nároky na bydlení druhý rok za sebou třetina Čechů a lidé jsou ochotni za bydlení platit měsíčně nejméně od roku 2020.

ilustrační foto

Zdeněk Pečený: Platit hypotéku nebylo nikdy dražší

Splátka hypotéky v Praze vyjde klidně na více než dvojnásobek nájmu.

Přečíst článek

Z dat UlovDomov.cz také vyplynulo, že minulý rok panovala 75procentní pravděpodobnost, že se u bytu bude měnit v průběhu roku osazenstvo. Ve dvou procentech případů museli majitelé neplatiče vystěhovat a s každým desátým podnájemníkem bylo třeba řešit pozdní úhradu platby nájmu nebo déle trvající dluh.

Rostoucí počet dlužníků je podle UlovDomov.cz pro majitele bytů výstražným signálem a měl by vést k důkladnému prověřování zájemců o bydlení. Pokud zájemce o bydlení projde prvotním sítem pozitivních nebo naopak podezřelých známek chování, společnost doporučuje, aby si majitel zjistit jeho jméno, datum narození a bydliště. Přes tyto údaje je možné zájemce prověřit na sociálních sítích a v evidencích a rejstřících.

Blíží se změna podmínek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připravuje změnu v nájemných podmínkách. Nově by nemělo být možné uzavřít nájemní smlouvu na dobu kratší než tři roky víc než dvakrát za sebou. Proces vystěhovávání neplatičů by se pak řešil ve zkráceném soudním procesu. Proti návrhu se již dříve ohradila například Asociace nájemného bydlení (ANB), podle které nejsou nové podmínky vyvážené a znevýhodňují pronajímatele.

Vystěhovávání neplatičů je podle ANB už nyní komplikované a právě uzavíráním krátkodobých smluv se pronajímatelé proti neplatičům brání. Na konci listopadu se ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) setkal se zástupci asociace a podle viceprezidenta ANB Tomáše Kašpara přislíbil, že legislativní změny v nájemním vztahu budou vyvážené a férové pro obě strany.

UlovDomov.cz provozuje inzertní portál zaměřený na pronájmy a nástroj Prověření rizikovosti osob. Je členem skupiny Miton vedle projektů jako Glami, Bonami, Twisto a Qerko. Od roku 2022 rovněž zveřejňuje UlovDomov Index, který srovnává měsíční platby za nájem se splátkami hypotéky při aktuálních sazbách a cenách za metr čtvereční.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tomáš Kašpar v podcastu Realitní Club

Tomáš Kašpar: Majitelé psů by mohli platit vyšší kauci za nájemní bydlení

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Česká spořitelna nabídne levné nájmy. První byty obsadí zdravotníci z Motola

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme