Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zpátky v devadesátkách. Dvojciferná inflace bude určitě i po zbytek roku, míní ekonomové

Česká národní banka, ilustrační foto
Warren LeMay / Creative Commons / CC BY 2.0
Petra Jansová

Zdražování předčilo očekávání analytiků. Tuzemská inflace, která patří mezi nejvyšší v Evropské unii, výrazně snižuje kupní sílu úspor českých domácností a může podle ekonomů vést k zániku firem, které nebudou schopny přenášet zvýšené náklady do koncových cen.

Reklama

Míra inflace v dubnu dosáhla na úroveň 14,2 procenta, nejvíc za posledních 30 let. „Inflační vlna, kterou ČR zažívá, zde byla naposledy v devadesátých letech, kdy probíhala daňová reforma. Tak rychle jako nyní totiž nerostly ceny ani po měnovém otřesu v roce 1997 a 1998, kdy inflace začínala třináctkou,“ přibližuje ekonom Petr Dufek z Creditas.

Ekonomové se rovněž shodují, že inflace poroste dál, a s největší pravděpodobností pak v polovině roce překročí hranici 15 procent. „V květnu se inflace téměř s jistotou opět zvýší a zřejmě se přiblíží hranici 15 procent. Za zvýšením budou pravděpodobně stát stejně jako v dubnu hlavně dražší potraviny, a to i s přispěním nízké základny z loňska, a vyšší ceny elektřiny,“ míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zasáhla inflační smršť, inflace je nejvyšší od roku 1993. Poškodí i střední třídu

Dubnová míra inflace v ČR opět všem vyrazila dech. Jak v meziměsíčním pohledu, tak meziročně překonala veškerá očekávání. Meziročně činí 14,2 procenta, takže je nejvýraznější od prosince roku 1993. Závratná je na dubnové poměry také meziměsíční dynamika inflace. Meziměsíčně inflace činí 1,8 procenta.

Přečíst článek

Návrat k inflačnímu cíli bude velmi pomalý

Zpomalení růstu a odeznívání inflace bude podle analytiků velmi pozvolné a do konce roku neopustí dvojcifernou hranici. „Odeznívání bude v tomto roce velmi pomalé a po zbytek roku bude inflace dvojciferná. Roste však riziko, že i v roce 2023/2024 bude návrat k cíli pomalejší s tím, jak raketově vzrostla inflační očekávání podniků. Pro velkou část z nich se stává novou normou přenášet vstupní náklady automaticky na své finální zákazníky. To může udržovat inflaci déle na vyšších úrovních,“ dodává hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

A vzhledem k tomu, že inflace roste rychleji, než ve své prognóze předpokládala ČNB, dá se podle ekonomů očekávat i další výrazné zvýšení úrokových sazeb už na červnovém zasedání o dalších 75 bodů. 

ČEZ, ilustrační foto

Zisky ČEZ překonaly odhady. Na akcionáře čeká rekordní dividenda

Skupina ČEZ v první čtvrtletí letošního roku vydělala 26, 7 miliard korun, v příštím roce čeká na akcionáře rekordní dividenda, píše společnost na svém webu.

Přečíst článek

„Po dnešních číslech ČNB dostává jasnou zprávu, rizika vzhledem k poslední prognóze jsou vychýlena pro-inflačním směrem. Není tak vyloučené, že stávající bankovní rada sáhne před ‚holubičí rotací‘ ještě naposledy ve ‚starém‘ složení k výraznějšímu růstu sazeb – tedy ne o 25 až 50 bazických bodů (bps), ale spíše o 75 bps,“  uzavírá Bureš.

Budova ČNB

Ekonom: Kde se růst sazeb zastaví, lze teď jen těžko předpovídat

Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu o nadstandardních 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. „Nejistota spojená zejména s chováním Ruska, s rozsahem dalších sankcí ze strany Evropské unie a s cenovými dopady těchto faktorů je tak velká, že odhadovat vrchol této série zvyšování úrokových sazeb ČNB je velmi obtížné,“ říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Přečíst článek

Bill Gates

Gates: Zvyšování úrokových sazeb inflaci nezbrzdí, zpomalí ekonomiku

Bill Gates se pozastavuje na politikou Fedu. Snaha centrálních bankéřů, a to nejenom v USA, krotit inflaci zvyšováním úrokových sazeb podle něj významně zpomalí ekonomiku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

guvernér ČNB Aleš Michl

Jan Bureš: Inflace bude odeznívat delší dobu. Michl nasadil lehce jestřábí rétoriku

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Lukáš Kovanda: ČNB v srpnu sazby nezvedne. Na podzim ji k tomu ale dotlačí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme