Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobré zprávy pro českou ekonomiku. V letošním i příštím roce má zrychlit

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Mezinárodní měnový fond zlepšil výhled vývoje české ekonomiky na letošní i příští rok. V letošním roce se má hrubý domácí produkt zvýšit o 0,2 procenta, v dubnu přitom fond čekal pokles o 0,5 procenta. Příští rok má tempo růstu zrychlit na 2,3 procenta místo dříve očekávaných dvou procent, uvedl fond ve své podzimní prognóze.

Reklama

Výsledek za loňský rok však fond mírně zhoršil. Podle aktuální prognózy HDP stoupl o 2,3 procent, v dubnu předpokládal, že HDP se za rok 2022 zvýšil o 2,4 procenta.

Inflace má v ČR v letošním roce zpomalit na 10,9 procenta z loňských 15,1 procenta. V příštím roce má inflace činit 4,6 procenta. Zůstane tak nad cílovou úrovní České národní banky, která činí dvě procenta. Výhled inflace je ale lepší než v dubnu, kdy Mezinárodní měnový fond čekal v letošním roce zvýšení spotřebitelských cen o 11,8 procenta a v příštím roce o 5,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti má letos vzrůst na 2,8 procenta z 2,1 procenta loni. V roce 2024 má míra nezaměstnanosti činit 2,6 procenta.

TOMÁŠ KOPEČNÝ

Tomáš Kopečný: Ukrajina nás může naučit využívat peníze mezinárodních institucí

Obnova Ukrajiny přiláká do země spoustu firem z celého světa, konkurenční boj bude tvrdý. Češi nemohou spoléhat na to, že mají předem vyhráno díky sympatiím Ukrajinců. „A už vůbec nám tyto sympatie nepomůžou k úspěchu v tendrech Světové banky, Evropské banky pro obnovu a rozvoj nebo Evropské investiční banky,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz český vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

I přes výrazné zlepšení si česká ekonomika povede hůře než ekonomiky Slovenska a Polska. HDP Slovenska se letos zvýší o 1,3 procenta a Polska o 0,6 procenta. Hůře než Česko si povede další člen visegrádské čtyřky, Maďarsko, jehož ekonomika se má snížit o 0,3 procenta. V příštím roce však Slovensko i Maďarsko mají růst rychleji než Česká republika, růst Polska má být stejný, jako růst Česka.

České ministerstvo financí v srpnové prognóze uvedlo, že za letošní rok čeká pokles HDP o 0,2 procenta. Podle prognózy České národní banky (ČNB) by ekonomika letos měla za celý rok vzrůst o 0,1 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v červnu odhadla, že Česká ekonomika letos vzroste o 0,3 procenta.

Izrael je ve válce

Lukáš Kovanda: EU za patnáct let dala Palestině desetinásobně víc peněz než Česku

Finanční pomoc EU Palestině je v posledních patnácti letech zhruba desetinásobná v porovnání s objemem unijních peněz, které v témže období coby řádný člen EU čerpalo Česko, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zhoršený růst globální ekonomiky

Mezinárodní měnový fond mírně zhoršil odhad růstu globální ekonomiky na příští rok o 0,1 procentního bodu na 2,9 procenta. Výhled na letošní rok nechal beze změny, HDP se má zvýšit o tři procenta.

Celosvětové zotavení z pandemie nemoci covid-19 a dopadů ruské invaze na Ukrajinu zůstává pomalé a nerovnoměrné. Hospodářská aktivita stále nedosahuje úrovně před pandemií, a to zejména v rozvíjejících se a rozvinutých ekonomikách. Rozdíly mezi regiony se zvětšují. Oživení brzdí vedle dlouhodobých důsledků pandemie a války na Ukrajině a rostoucí geoekonomické roztříštěnosti i zpřísňování měnové politiky nutné ke snížení inflace. Negativní vliv mají také krajní projevy počasí.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala

Světlo na konci tunelu se vzdálilo. Evropská ekonomika si vede hůře, než se čekalo

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme