Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČTÚ nechal zákazníky na holičkách, odstoupil od plánu regulovat marže mobilních operátorů za data

ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma, uvedl úřad.

Reklama

Důvodem, proč chtěl český regulátor trh regulovat, je podle něj omezená konkurence, která nevede ke snižování cen pro spotřebitele. ČTÚ již dříve u Evropské komise neuspěl s návrhem regulovat trh trvale. S regulací operátoři O2, T-Mobile a Vodafone nesouhlasí.

T-Mobile prodejna

T-Mobile zvýšil provozní zisk o pět procent, objem dat skočil o dvě třetiny

Co do počtu klientů největší tuzemský mobilní operátor T-Mobile zvýšil za tři čtvrtletí letošního roku provozní zisk EBITDA meziročně o pět procent na 8,96 miliardy korun. Tržby stouply o 2,9 procenta na 21,41 miliardy korun, firma si mírně polepšila i v počtu zákazníků. Výsledky dalších operátorů v Česku za dané období zatím nejsou k dispozici.

Přečíst článek

Evropská komise podle ČTÚ stále tvrdí, že struktura českého trhu nepodporuje závěry regulátora o kolektivní významné tržní síle a že stejných nebo podobných výsledků, kterých chtěl ČTÚ dosáhnout prostřednictvím dočasných opatření, bude dosaženo prostřednictvím již uložených povinností v rámci aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

„Argumenty ohledně toho, že je třeba překlenout krizové období do tohoto očekávaného účinku vzhledem k existenčnímu ohrožení virtuálních operátorů, nebere Evropská komise v potaz. Komise nikterak nezohledňuje ani některé závěry evropského regulačního úřadu BEREC, které mimo jiné říkají, že český mobilní trh není efektivně konkurenčním trhem a že na něm existují významná tržní selhání," uvedla Tereza Meravá z tiskového oddělení.

O2

PPF vytěsní minoritní akcionáře O2. To pak odejde z burzy

Skupina PPF vykoupí zbývající podíly minoritních akcionářů O2. Rozhodli o tom akcionáři O2 na valné hromadě, která se uskutečnila od začátku ledna do středy formou per rollam. Pro odkup bylo 91,9 procenta hlasů. Výsledky hlasování uveřejnila O2 na svém webu. PPF chce poté akcie O2 stáhnout z pražské burzy.

Přečíst článek

„Český telekomunikační úřad stále chce přispět k lepší konkurenci na českém mobilním telekomunikačním trhu. V tuto chvíli je ovšem v tomto záměru omezen Evropskou komisí i odmítavým stanoviskem ÚOHS," dodala Meravá. Externí experti podle ČTÚ varovali, že nevyužití výše uvedeného postupu může vést k dalšímu zhoršení situace na trhu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni v září uvedlo, že cena mobilních dat v Česku klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je podle něj zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme