Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čistá pozice ČR se tenčí. Z rozpočtu EU získala o 39 miliard více, než zaplatila

Eurobankovky, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Česká republika v letošním prvním pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 38,7 miliardy korun více, než do něj odvedla, sdělilo ministerstvo financí. Loni v pololetí takzvaná čistá pozice Česka činila 50,1 miliardy korun.

Reklama

ČR v pololetí obdržela z unijního rozpočtu 71,5 miliardy korun a odvedla do něj 32,8 miliard korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti činily v pololetí 43,8 miliardy korun a na Společnou zemědělskou politiku ČR získala 27,7 miliardy korun.

Od vstupu do EU v květnu 2004 do konce června zaplatila ČR do rozpočtu EU 709,8 miliardy korun a získala z něj 1,64 bilionu korun. Česko dosud získalo z EU o 934,2 miliardy korun více, než do něj odvedlo. „Předpokládám, že celkovou čistou pozici ve výši jednoho bilionu korun bychom měli dosáhnout nejpozději v první polovině roku 2022,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ursula von der Leyenová, šéfka EK, a premiér Andrej Babiš

Viliam Buchert: Do Česka míří z EU asi bilion korun. Připraveni na to nejsme

Z Bruselu do Česka v příštích letech přiteče z rozpočtu EU a z fondu obnovy téměř bilion korun. Všechny tyto peníze ale není země schopna smysluplně utratit.

Přečíst článek

Stejně na tom jsou podle posledních údajů Evropské komise z roku 2019 země, které vstoupily do EU v roce 2004 s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje u původních zemí EU, jako jsou Německo, Francie a Itálie.

V roce 2019 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 14,3 miliardy eur (asi 372 miliard korun) více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o 12 miliard eur víc (asi 312 miliard korun), než do něj odvedlo.

Aktuální prioritou vlády je nyní podle ministryně čerpání evropských peněz z Národního plánu obnovy. Česká republika v něm obdrží zhruba 180 miliard korun. „Český plán obnovy je schválen komisí a na jednání Rady Ecofin by se měl dostat na začátku září. V rámci předfinancování můžeme ještě letos získat prvních 23,4 miliardy,” uvedla Schillerová.

Budova Evropské komise v Bruselu

Brusel si půjčuje na fond obnovy. Letos vydá eurobondy za 80 miliard

Evropská komise (EK) začíná vydávat společné dluhopisy na pokrytí mimořádného fondu obnovy Evropské unie. Unijní exekutiva hodlá letos na trzích prostřednictvím dlouhodobých dluhopisů získat zhruba 80 miliard eur (přes dva biliony korun), další desítky miliard chce získat skrze dluhopisy s kratší splatností.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí po revizi dat opět stagnovala

Kovidová výjimka končí. Evropské státy se vrátí k přísnějším rozpočtovým pravidlům

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Česko a vstup do eurozóny? Jedině až její členové budou dodržovat pravidla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme