Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel si půjčuje na fond obnovy. Letos vydá eurobondy za 80 miliard

Budova Evropské komise v Bruselu
Pixabay
 ČTK

Evropská komise (EK) začíná vydávat společné dluhopisy na pokrytí mimořádného fondu obnovy Evropské unie. Unijní exekutiva hodlá letos na trzích prostřednictvím dlouhodobých dluhopisů získat zhruba 80 miliard eur (přes dva biliony korun), další desítky miliard chce získat skrze dluhopisy s kratší splatností.

Reklama

Komise může fond o celkovém objemu 750 miliard eur (19,1 bilionu korun) v cenách roku 2018 začít naplňovat díky tomu, že k minulému týdnu všech 27 členských států schválilo zvýšení svých záruk za společný rozpočet. Proto si může Brusel vypůjčit peníze na bezprecedentní společný dluh za nejvýhodnějších podmínek. První země by mohly začít peníze z fondu čerpat o letních prázdninách.

EK uvedla, že díky letošní půjčce bude ve druhé polovině roku schopna pokrýt všechny granty i úvěry požadované členskými státy, stejně jako další závazky spojené s krizovým fondem. Podle schválených pravidel mohou země v rámci předfinancování projektů z fondu získat až 13 procent svých celkových alokací. Zbytek peněz obdrží v dalších letech, kdy bude komise ve vydávání dluhopisů pokračovat.

Eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn prohlásil, že první část dluhopisů pokryje „nejakutnější potřeby členských zemí a nasměruje je na cestu k udržitelnému zotavení”. Komise doplnila, že situaci opět zhodnotí na podzim.

Kdy země první peníze dostanou, bude záležet i na termínu dodání národních plánů obnovy. Dokumenty, které zohledňují požadavky komise na investice do ekologických či digitálních priorit nebo požadované reformy, zatím Bruselu odevzdalo 22 zemí. Česká republika mezi nimi není. Komise má na posouzení plánů dva měsíce.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme