Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská Ant přijde o možnost nezávisle posoudit solventnost klienta

Alipay
iStock

Peking chce rozdělit populární platební aplikaci Alipay, kterou vlastní společnost Ant Group čínského podnikatele Jacka Ma.

Reklama

Rozdělením má vzniknout samostatná aplikace zaměřená na vysoce ziskové úvěry. S odvoláním na informované zdroje to v neděli napsal server britského ekonomického listu Financial Times (FT).

Plán rovněž počítá s tím, že Ant předá údaje o uživatelích, na jejichž základě rozhoduje o poskytnutí úvěru, novému společnému podniku pro hodnocení žadatelů o úvěr. Ten bude částečně vlastněný státem. Ant podle zdrojů ale nebude jediným čínským internetovým poskytovatelem půjček, kterého se nová pravidla dotknou.

Miliardář George Soros

Investiční titáni BlackRock a George Soros se přou o Čínu

Investovat v Číně, nebo se druhé největší ekonomice světa obloukem vyhnout? O to se hádají vlivní investoři George Soros a největší asset manager světa BlackRock.

Přečíst článek

Peking rozdává další rány...

V dubnu čínští regulátoři požádali firmu Ant, aby provedla rozsáhlou reorganizaci svého podnikání. Včetně toho, aby se přeměnila ve finanční holding a začlenila dvě své lukrativní společnosti poskytující mikroúvěry Jiebei a Huabei do nové firmy zaměřené na spotřebitelské financování.

Čína, ilustrační foto

Čínský internet dostane pravidla, o kterých se Západu ani nesnilo

Regulace algoritmů se dotkne největších čínských internetových společností, jako jsou Bytedance (provozovatel sociální sítě TikTok), Tencent nebo Kuaishou Technology, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Rozhodnutí regulátorů může zpomalit úvěrovou divizi Ant. Divize CreditTech, která zahrnuje společnosti Jeibei a Huabei, loni v prvním pololetí poprvé překonala hlavní divizi zpracování transakcí a na celkových tržbách skupiny se podílí 39 procenty.

... bude spoluhodnotit žadatele o úvěr 

Společnost Ant přijde podle nového plánu o možnost nezávisle hodnotit kredibilitu a solventnost dlužníka. V budoucnosti tak uživatelé Alipay, pokud budou chtít úvěr, budou muset požádat nový společný podnik o zhodnocení toho, zda mohou úvěr dostat. V současnosti je celý proces integrovaný v rámci Alipay a firmy Ant, rozhodnutí o poskytnutí úvěru tak trvá několik vteřin.

Tik Tok

Kroky čínských regulátorů snižují hodnotu místních firem

Banka Goldman Sachs spočítala, že kroky Pekingu od února snížily hodnotu akcií čínských technologických firem na burzách v zahraničí zhruba o bilion dolarů.

Přečíst článek

Ant Group nebude jediným internetovým poskytovatelem úvěrů, kterého nová pravidla ovlivní. Letos v létě centrální banka uvedla, že rozhodnutí o poskytnutí úvěru musí vycházet z údajů schválených firmou zaměřenou na hodnocení žadatelů o úvěr, a ne z vlastních údajů.

Čínská burza, ilustrační foto

Akcie Alibaby propadly. Investoři mají strach z dalších kroků Pekingu

Akcie internetového gigantu Alibaba klesly na rekordní minimum. Za čtvrteční seanci odepsaly 5,5 procenta. Trh zachvátily obavy, že Peking zvažuje další regulace technologických firem.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme