Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína plánuje větrnou elektrárnu na moři s větším výkonem, než má Norsko

Větrné elektrárny (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Město Čchao-čou na jihovýchodě Číny plánuje postavit větrnou elektrárnu na moři s větším výkonem, než mají úhrnem všechny elektrárny v Norsku. S odvoláním na pětiletý plán města v provincii Kuang-tung o tom informovala agentura Bloomberg. Čchao-čou hodlá zahájit práci na projektu do roku 2025. Výkon větrné farmy, která se bude nacházet v Tchajwanském průlivu ve vzdálenosti 75 až 185 kilometrů od pobřeží, bude podle zmíněného plánu činit 43,3 gigawattu.

Reklama

Oblast má jedinečné topografické vlastnosti. Vítr zde je dostatečně silný na to, aby turbíny běžely 3800 až 4300 hodin ročně, tedy 43 až 49 procent času, což je nezvykle vysoká míra využití. Plán neuvádí, kolik bude projekt stát.

Čína má už teď největší park obnovitelných zdrojů energie na světě. Nyní rapidně zrychluje investice do solárních a větrných projektů s cílem vybudovat větší a flexibilnější síť a splnit plán, který počítá s tím, že dosáhne vrcholu emisí oxidu uhličitého před rokem 2030 a že do roku 2060 bude mít nulové emise.

20. sjezd Komunistické strany Číny.

Lukáš Kovanda: Začal přelomový sjezd čínských komunistů. Splaskne tamní bublina?

V mediálním stínu války na Ukrajině a evropské energetické krize se skrývá přízrak, jenž může dále přitížit i české ekonomice. Hrozba „tvrdého přistání“ čínského hospodářství. Podle nejnovějších prognóz totiž letos nelze vyloučit, že vykáže růst pod tříprocentní úrovní. To by sice stále bylo znatelně více, než o kolik vzroste česká ekonomika, nicméně plán pekingského politbyra byl pro letošek docela jiný: 5,5procentní růst.

Přečíst článek

Začátkem tohoto roku navrhlo město v sousední provincii Fu-ťien projekt v hodnotě 138 miliard dolarů (3,4 bilionu Kč), který zahrnuje větrnou elektrárnu na moři o výkonu 50 gigawattů.

Podle údajů agentury BloombergNEF mělo Norsko v roce 2021 instalovaný výkon 38 gigawattů.

větrná elektrárna, ilustrační foto

Globální energetický sektor roste. Vítr a slunce se na výrobě podílejí jen z 11 procent.

Globální energetický sektor za poslední desetiletí vzrostl. Téměř všeho je více - elektráren ve výstavbě, produkce elektráren, více obnovitelných zdrojů, ale také více uhlí a plynu. Výstavba nových energetických zařízení je ale geograficky velmi koncentrovaná a převážná většina nových kapacit připadá na malý počet trhů. Nejvíce je tato koncentrace patrná u výroby elektřiny z větru a slunce. Upozornila to organizace BloombergNEF.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme