Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko je 27. nejsvobodnější ekonomikou světa. Nejlépe si vede Hongkong, prozatím

paper free
iStock

Nejsvobodnější zemí světa podle indexu ekonomické svobody je nadále Hongkong, Česko je sedmadvacáté. Na chvostu zůstala Venezuela.

Reklama

Česká republika je 27. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 165 sledovaných států světa. Loni bylo Česko na 24. místě. Vyplývá to ze zveřejněného žebříčku Economic Freedom of the World Index (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser. 

Index se zveřejňuje od roku 1996. Letošní údaje vycházejí z dat roku 2019. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 165 zemí světa. Index se skládá z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

„Loni došlo k mírně paradoxnímu výsledku, kdy index ekonomické svobody v Česku absolutně stoupl, ale v žebříčku si Česko pohoršilo, protože v jiných evropských zemích v absolutních číslech rostl rychleji. Letos jde o pokles relativní i absolutní,” uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Vladimir Putin

Viliam Buchert: Putin opět zvítězí a Rusové budou strádat dál

Nejenom Německo nebo Česko čekají volby. Blíží se také hlasování do ruské Státní dumy (dolní komora parlamentu). Není překvapením, že opět vyhraje Jednotné Rusko, tedy strana stvořená k reinkarnování moci Vladimira Putina. Problémem pro Rusko ale je, že jeho ekonomika se nedokázala pod Putinem nijak změnit, pořád hodně zaostává za moderním světem a část národa strádá.

Přečíst článek

V oblasti celkové regulace je Česko na 15. místě, v oblasti zahraničního obchodu na 29. místě a u stavu právního systému na 28. místě. V případě stavu financí je Česko na 80. místě a ve velikosti vlády dokonce na 90. místě.

„Když se detailněji zaměříme na české meziroční výsledky, vidíme mírné zhoršení u všech komponentů. Tento trend může být varující zvláště vzhledem k tomu, že v následujících letech 2020 a 2021 (připomínáme, že data v žebříčku jsou o dva roky opožděná) přistoupila česká vláda ke krokům, které nejen obrovsky navyšují vládní výdaje, a to v mnoha ohledech ne zrovna produktivním směrem, ale také proto, že například v loňském roce byla inflace vyšší než cílová," uvedl Pánek.

Liberální institut upozornil, že Hongkong je na čele žebříku nepřetržitě od roku 1990. Letošní zpráva ovšem varuje, že nedávné události pravděpodobně budou znamenat pokles hongkongského skóre, jakmile budou dostupná data za roky 2020 a 2021. „Zásahy do vlády práva, základu ekonomické svobody, ze strany Komunistické strany Číny negativně ovlivní ekonomickou svobodu v Hongkongu,” řekl ředitel výzkumu ekonomické svobody ve Fraser Institutu Fred McMahon.

Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Vicepremiér Havlíček: Schválení plánu obnovy je úspěch

Resort průmyslu vytváří kvůli administraci plánu speciální oddělení. Záloha zhruba dvacet miliard přijde už na podzim.

Přečíst článek

Central Park Žižkov

Zdanění prázdných bytů nefunguje, ukazuje praxe

V kanadském Vancouveru a australském Melbourne zavedli zvláštní daň na prázdné byty. Dostat tyto nemovitosti na trh a snížit problém s nedostupným bydlením pro místní se ale nepodařilo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme