Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České exportní fórum: Kam se řítí český export? Sledujeme debatu odborníků

Český vývoz balancuje mezi příznivou situací v poptávce a pokračujícími potížemi na nabídkové straně. Zpožďují se dodávky výrobního materiálu, některé suroviny jsou nedostupné, navíc roste jejich cena. O exportních výzvách budou budou dnes v Černínském paláci diskutovat zástupci exportérů, ekonomové i politici.

Reklama

Ve středu odpoledne se uskuteční pátý ročník Českého exportního fóra. Kromě vedení Asociace exportérů na akci vystoupí ekonomové, guvernér České národní banky Jiří Rusnok, ale také vrcholní politici. Mluvit bude například ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nebo ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Vývoz v červnu podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostl o 13,2 procenta na 343,9 miliardy korun, dovoz stoupl o 30,1 procenta na 350,8 miliardy korun. Bilance zahraničního obchodu v šestém měsíci skončila po 12 měsících, kdy byla v přebytku, ve schodku 6,9 miliardy korun. V meziročním srovnání to byl o 40,9 miliardy korun horší výsledek.

České exportéry vedle zpožďujících se dodávek, nedostatku a vysokých cen surovin a materiálu trápí také nedostatek pracovníků. Přes všechny tyto komplikace se ale v následujících měsících očekává dvouciferný růst vývozu v průměru o 18 procent v meziročním srovnání.

Čína, akciové indexy

Richard Bechník: Asijské akcie zaostávají navzdory dobrým výsledkům firem

Stále více se rozevírají nůžky mezi akciovými trhy USA a Evropy na jedné straně a asijskými na té druhé. Zatímco americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely pondělní obchodování na nových rekordních maximech, asijské trhy za nimi stále více zaostávají,“ píše v komentáři Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.  

Přečíst článek

Architekti ze studia Snøhetta chtějí obnovit lázně ze 30. let minulého století.

Beton a ocel. V Norsku ožijí lázně ze 30. let minulého století

Mezinárodní architektonický ateliér Snøhetta chce oživit přístavní lázně Knubben postavené ve 30. letech minulého století. Projekt na rekonstrukci a dostavbu dnes již zavřených prostor věnuje městu Arendal před oslavami 300letého výročí. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme