Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká spořitelna, Moneta a teď i Komerční banka a Raiffeisenbank hlásí pokles zisku

Bankou roku je Komerční banka
ČTK
 ČTK

Další z tuzemských bankovních domů reportují pokles zisku. Komerční bance klesl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 4,9 procenta na 12,4 miliardy korun. Raiffeisenbank klesl čistý zisk dokonce o 27,5 procenta na 3,96 miliardy korun.

Reklama

Výnosy se Komerční bance snížily o 6,9 procenta na 27 miliard korun. Banka, jejímž hlavním majitelem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila v pátek na svém webu.

Bance klesl čistý úrokový výnos o více než deset procent na 19,3 miliardy korun. Důvodem byly hlavně nižší průměrné marže u vkladů a úvěrů. Výnosy z poplatků a provizí naopak rostly o 3,4 procenta na 4,6 miliardy korun, a to zejména díky většímu počtu transakcí a rostoucím investicím zákazníků do podílových fondů.

Úvěry klientům meziročně vzrostly o 2,7 procenta na 808,3 miliardy korun. Z toho půjčky na bydlení byly meziročně vyšší o 3,8 procenta. „Nové poskytování úvěrů na bydlení zaznamenalo od března určité oživení, po velkém poklesu během roku 2022. Někteří klienti však stále čekají na potenciální katalyzátory budoucí poptávky,“ uvedla banka. Spotřebitelské úvěry se meziročně zvýšily o 6,9 procenta.

Komerční banka na Václavském náměstí

Další miliardová transakce. Komerční banka prodává budovu na Václaváku

Komerční banka prodává svoji budovu na prestižní adrese. Václavské náměstí 42. Informaci o prodeji budovy, kterou měla redakce newstream.cz, potvrdila ředitelka společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová. Cenu transakce nechtěla komentovat.

Přečíst článek

Inflace dotlačila Čechy k investicím

Celkový objem vkladů přesáhl bilion korun, meziročně rostl o 1,2 procenta na 1,02 bilionu korun. „Vývoj byl tažen především vklady korporátních klientů. Klienti často přesouvali své úspory do podílových fondů a rovněž přesouvali své vklady z běžných účtů na výnosnější termínované a spořicí účty,“ sdělila banka. Na konci třetího čtvrtletí evidovala celá Skupina Komerční banky 2,22 milionu klientů, meziročně o 28 tisíc méně. Samotné Komerční bance ale přibylo 14 tisíc klientů, na konci září jich měla 1,67 milionu.

Provozní náklady vzrostly o 7,7 procenta na 13 miliard korun. Personální náklady byly vyšší o 8,6 procenta kvůli nárůstu průměrných mezd a mírnému zvýšení průměrného počtu zaměstnanců o 0,6 procenta na 7541 lidí.

KB patří mezi největší bankovní domy v Česku, týká se jí tedy daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Zisk propadl i Raiffeisen bance, Spořce i Monetě 

Čistý zisk za tři čtvrtletí meziročně klesl i některým dalším bankám. Výrazný propad zisku o 27,5 procenta na 3,96 miliardy korun ohlásila v pátek také Raiffeisenbank, která je taktéž plátcem daně z mimořádných zisků.

Provozní výnosy Raiffeisenbank se letos snížily o 5,25 procenta na 12,87 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy klesly o 10,8 procenta na 9,84 miliardy Kč. Pokles způsobilo primárně vyplácení vyšších úroků klientům, a to zejména na spořicích účtech. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 5,5 procenta na 3,07 miliardy Kč. Provozní náklady banky ve výši 6,6 miliardy Kč se v meziročním srovnání snížily o 3,5 procenta.

Objem poskytnutých úvěrů klientům Raiffeisenbank se zvýšil o 2,9 procenta na 361 miliard Kč. Růst byl jak na straně domácností ve formě hypotečních a spotřebitelských úvěrů, tak na straně firem zejména u projektových úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 10,2 procenta na 543 miliard Kč. Růst táhly zvyšující se zůstatky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, a to na straně domácností i firem.

U České spořitelny zisk propadl o 2,9 procenta na 14,6 miliardy korun, v případě Monety Money Bank o 3,7 procenta na čtyři miliardy korun. Naopak česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 8,5 miliardy korun, což byl nárůst o více než čtvrtinu.

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Začátek nového školního roku i studijního semestru je tady a s tím už i tradiční novinková lákadla bank pro studenty a mladé lidi do třiceti let. Nejnovější bankovní marketingové akce cílí právě na nové mladé klienty, aby si zvykli na danou banku ještě, než si začnou sami vydělávat. Ti konzervativní totiž v bance obvykle pak už zůstanou. Noví klienti teď za sjednání účtu a splnění pár podmínek mohou získat finanční odměnu, mobil či případně další výhody. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších benefitů k tuzemským bankovním účtům pro mladé lidi.

Přečíst článek

Deziluze. ESG fondy ztrácejí klienty a opravdu hodně peněz

Deziluze. ESG fondy ztrácejí klienty a opravdu hodně peněz

S podzimem a dalšími problémy v globální politické i ekonomické situaci se definitivně ukazuje, že vlna investic do ESG prozatím končí. Podle dat analytické společnosti Morningstar fondy zaměřující se na aktiva splňující ekologické normy ztrácejí kapitál. Přitom do ostatních fondů přitéká čím dál více prostředků. Navíc velké fondy přestaly vydělávat, což se projevuje i na stavu kont českých investorů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme